Maksu ja tolliameti teenindusosakonna juhtivspetsialist Hannes Udde ütleb, et nad ei karda, et üüritulu deklareerimine vähenema hakkab.

"Vähemalt need, kes seni üüritulu deklareerisid, teevad seda ilmselt ka edaspidi, sest ega maksuvabastuse tõus ausast inimesest ju petturit ei tee. Pigem ootame üüritulu deklareerimise jätkuvat kasvu, sest maksuvaba tulu on nüüd suurem ja sõltuvalt palga ja üüritulu suurusest ei pruugi inimesel võrreldes tänasega veel täiendavat maksukohustust tekkida, sest ta saab teenida 6000 eurot tulu aastas maksuvabalt," tõi Udde välja.

Paremaks üüritulu deklareerimise tagamiseks on MTA eraisikutele saatnud meeldetuletusi üüritulu näitamiseks tuludeklaratsioonis ning numbritest võib Udde sõnul näha, on see end õigustanud.

"2015. aastal kasvas deklareeritud üüritulu summa varasemaga võrreldes 24,6 protsenti ja selle saamist märkis 10,1 protsenti rohkem inimesi. Üüritulu deklareerimine on aasta-aastalt kasvanud, viimasel kahel aastal on deklareerijate arv ja deklareeritud tulu laias laastus suurenenud poole võrra. Võrreldes 2013. aastaga on üüritulu deklareerijate arv kasvanud 42 protsenti ja saadud tulu 68,8 protsenti," rääkis Udde.

Kokku deklareeris 2015. aastal üüritulu 4679 inimest ja deklareeritav summa oli 13,2 miljonit eurot.

Eelmisel aastal hakkas kehtima seadusemuudatus, kus eluruumi üürilepingu alusel saadud üüritulust kuulub varasema 100% asemel maksustamisele 80%. Selle tulemusena kasvas ka üüritulu deklareerijate arv võrreldes varasema aastaga, osaliselt oodatult langes maksukohustus (sest maksustatakse 80%). Kokku deklareeris 2016. aastal üüritulu 6 458 isikuit summas 15 miljonit eurot, millest maksustamisele läks 12,6 miljonit.