Oma kolmetoalise korteri kütmiseks kulub türilannal Marikal keskeltläbi tosin ruumimeetrit puid. Talvepuud on tal aegsasti valmis ostetud. Lepahalgude eest maksis ta 260 krooni ruumimeeter, kasepuu eest tulnuks maksta 320 krooni. Marika peab seda hinda veel soodsaks, sest mujal Eestis kõiguvad hinnad 300–500 krooni ringis.

Marika on aastaid üles tähendanud, kui palju ta küttele kulutab. Selle järgi maksis 1995. aastal ruumimeeter ahjupuid 100 ja 2000. aastal 140 krooni. "Mäletan, et kolmemeetriseid leppi sai 1997. aastal osta 50 krooni ruumimeeter, ise tuli parajaks saagida ja lõhkuda," pajatas ta.

Hind tõuseb veelgi

Paberipuu kokkuostuhinna tõus kergitab sel aastal kindlasti ka küttepuude hinda veel vähemalt 30–40 krooni võrra, arvas Porkunis asuva OÜ Arman Puit tööline Raul Veelma. Ahjukütjal tuleb maksta ruumimeetri eest mullusega võrreldes pea poole rohkem raha. Kui eelmisel kevadel maksis ruumimeeter lepahalge 220 krooni, siis nüüd juba 300 krooni, kuiv puu on veelgi kallim.

Ka lehekuulutusi, kus pakutakse küttepuid, on Veelma meelest vähem ja osa seal märgitud telefoninumbreist ei vasta. Nii on tekkinud küttepuude ostjaist paarinädalane järjekord, kuid üksi klient pole pidanud tühjade kätega jääma. "Kuu aega tuleb veel rabada, siis läheb rahulikumaks," sõnas Veelma.

Küttepuude ruumimeetri hind on mullusega võrreldes üle saja krooni kallinenud ka OÜ MDJ Mets juhi Marko Mölderi sõnul. "Tegijaid on vähemaks jäänud ja kuna küttepuudega tuleb rohkem vaeva näha, eelistatakse müüa hoopis ümarpuud," selgitas ta. Pärnu-Jaagupis tuleb ostjail oodata nädal aega.

Talvine tuulemurd pole Mölderi sõnul küttepuude hinda langetanud, nõudluse kasvades ja tegijate vähenedes on hind hoopis tõusnud.

Kuressaares lõpetab OÜ Reta Puit praegu nende inimeste tellimuste täitmist, kes varakevadel oma ostusoovist teada andsid. Firma juht Rein Kirst ütles, et kui praegu ahjupuid tahta, siis on soovija hiljaks jäänud, järjekord on üle poolteise kuu. Paraku ei suuda firma nii palju pakkuda, kui on nõudlust, kuiva puud pole nad tagavaraks varuda saanud juba mitu aastat – kõik ostetakse ära.

Võrumaal on küttepuudega olukord lahedam. Kui Saaremaal on ligi paarikuuline järjekord, siis Võrumaal pakub Kristeni Kütused AS poolemeetrist lepahalgu kogu aeg. Järjekorda pole, kinnitas juhataja Kalle Paal. Kõige kiirem varumishooaeg kestis aprillist juunini. Võrreldes eelmise aastaga on lepahalu hind tõusnud 50 krooni.