“Kütuse hind maailmaturul on kahe aasta kõrgeim,” ütles Lukoili Eesti juhatuse esimees Vaido Virro Eesti Päevalehele. “Meie turul ei soovinud vana aasta lõpus üllatavalt kaua keegi hindu üles ajada, kuigi surve selleks oli olemas,” lisas ta.

Tema sõnul ei tahtnud jae- ja hulgimüüjad pikka aega suuremat varu sisse osta, arvates, et ehk läheb hind veel alla. “Neil on aga nüüd suuremad probleemid, kuna hind liikus hoopis üles,” sõnas ta. Lukoil otsustas riskida ning piisava varu sisse osta. “Peaasi, et tanklates oleks kütust,” ütles ta.

“Milliseks kujunevad hinnad kevadeks, seda ei oska küll keegi õigesti ennustada,” ütles Shell Eesti jaemüügijuht Riina Aamissepp. “Võib vaid öelda, et hinnad kerkivad tublisti,” sõnas ta.

Hinnatõusu ennustas ka Neste Eesti müügijuht Ivar Kohv.

Eesti Statoili turundusjuhi Hede Kerstin Luige sõnul mõjutavad autokütuse jaemüügihinda põhiliselt kolm faktorit: kütusehinnad maailmaturul, kohalik konkurents ning riigi aktsiisipoliitika. “Kütuseaktsiis on püsinud pikka aega stabiilsena ning lähiajal pole muutusi oodata. Küll aga on tänases situatsioonis raske prognoosida võimalikke arenguid teiste hinda kujundavate tegurite osas,” ütles ta.

Tema sõnul on viimasel ajal palju arutatud võimaliku hinnatõusu üle, seda seoses rahutustega ja streigiga Venezuelas ning võimaliku sõjaga Iraagis. “Toornafta barreli hind on praeguseks kerkinud üle 30 dollari. Samal ajal on USA dollar nõrgenenud ja praegu see pisut tasandab hinnatõusu mõju meie regioonis,” ütles ta. “Sõja puhkemisega kaasneb hüppelise hinnatõusu oht. Loomulikult võib maailmaturuhinna tõusutrend hoopis langusse pöörata — kui sõda Iraagis tulemata jääb,” lisas Luik.