Alexela Grupi juhatuse liige Alan Vaht ütles ERR-ile, et kui rääkida kütuseturust suuremas pildis, tuginedes mujal maailmas toimuvatele muutustele, on praegu teadaoleva info alusel tõenäoline, et aastavahetusel hinnad langevad ja saavutavad oma madalpunkti 2. jaanuari hommikul.

"Me ei saa teha sada protsenti vettpidavaid prognoose, küll aga saame tänaste hindade järgi rehkendada, millised hinnad saaksid tänaste hindade alusel uuel nädalal olema, sest tänased hinnad on aluseks 2. jaanuari hindadele," selgitas Vaht.

Kütusemüüjate hinnangul tähendab 1. jaanuarist rakenduv 10 protsenti kõrgem bensiini aktsiisimäär praeguse kütusehinna baasil arvutatuna tarbijatele ligi kuue sendi suurust hinnatõusu.

Circle K turundusjuht Diana Veigel sõnas, et kuna tanklates on mõningane kütusevaru, jõuab aktsiisitõus jaehinda tõenäoliselt jaanuarikuu esimesel-teisel nädalal.

"Kuna bensiin on rohkem eraklientide toode, siis mõjutabki see aktsiisitõus just enim eratarbijat," nentis ta.

Neste Eesti turundus- ja kommunikatsioonijuht Risto Sülluste kinnitas samuti, et hinnatõusu pole paraku võimalik kuidagi vältida, ei juhtu see ilmselt päris jaanuari esimestel päevadel, kuna jaamade mahutites on ka mõningased varud.

"Lõpphinnas räägib kaasa ka kohalik konkurents, mis mõjutab hindu Eesti eri piirkondades erinevalt," lisas Sülluste.

Bensiini tulevaseks jaemüügihinnaks prognoosis Veigel 1,3 eurot ja üle selle, kuid rõhutas, et mingitest hinnarekorditest ei saa rääkida, sest mõni aasta tagasi olid nii maailmaturu- kui jaehinnad veelgi kõrgemal tasemel.

Vaht ennustas, et hinnaks võib kujuneda 1,32-1,35 eurot liitrist.

Loe pikemalt err.ee'st.