Eelmise nädala alguses tõstsid kütusemüüjad 95 liitri hinda automaattanklates 8,84 sendi ehk 8% võrra 1,123 euroni. See oli viimase veidi rohkem kui aasta rekordtase.

Pärast hinnalangetust kerkis 95 liitri hind samale tasemele ka reedel, kuid nädalavahetuseks langes 1,059 euroni.

Kuigi toornafta hinnaliikumist ei saa 1:1 mootorikütuste hinnale üle kanda, mingit aimu see liikumine siiski annab. Reuters kirjutab, et nafta hind täna veidi langes, sest tootmine USAs suurenes. USA toornafta WTI barreli hind oli hommikul 50,18 dollarilt ehk 17 senti madalam. Põhjamere Brenti barreli hind langes Londonis 7 senti 51,88 dollarini barrelist.

Bloomberg kirjutab, et naftatootjate kartell Opec on hädas naftatootmise kärpimise esmase kokkuleppe täitmisega, sest Iraanist sai juba kolmas riik, mis kartelli tootmisandmetes kahtleb.

National Iranian Oil Co tegevdirektori Ali Kardori sõnul ei saa Opeci Viini peakontori esitatud tootmisandmeid usaldada. Iraan pumpab tema sõnul päevas 3,89 miljonit barrelit ehk 300 000 barreli võrra rohkem, kui Opeci andmed näitavad. Andmeid on varem kritiseerinud Iraak ja Venetsueela.

Iraan ja Iraak on olnud viimastel aastatel Opeci kõige kiiremini kasvava toomismahuga liikmesriigid.

Opeci liikmete esialgse kokkuleppe kohaselt on eesmärk vähendada päevast tootmist 32,5-33 miljoni barrelini. Peamised detailid ehk kes ja kui palju tootmist reaalsuses vähendab, ei ole aga kokku lepitud. See peaks juhtuma kartelli novembrikuisel kohtumisel.

OPECi eelmise nädala andmed näitasid, et kartell suurendas naftatootmist ligi 33,4 miljoni barrelini päevas ehk uue rekordini.