London Central Portfolio (LCP) on kohalik investeerimisfirma, mis lõi hiljuti 100 miljoni naelase fondi, et osta kokku Inglismaa pealinna eksklusiivsete piirkondade 1- ja 2-toalisi kortereid.

Ehkki vene oligarhid ei ole enam Londonist endisel viisil huvitatud on linna üles leidmas teiste riikide rikkad.

„Praegune kriis (Venemaa-Ukraina) ei mõjuta siinset korteriturgu, venelased ongi viimasel ajal siin hoogu maha tõmmanud. Miks aga ei võiks siia tulla hoopis jõukad ukrainlased. Ka rahakad hiinlased koputavad üha enam uksele. Vene oligarhide kaotus ei ole siin oluline," ütles LCP investeerimisdirektor Hugh Best.

„Praegu maksab Londoni kesklinnas väike korter 1,5 miljonit naela. Kuna 40 aastat on hind pidevalt kasvanud 9% aastas ning me ei näe, et see lähiajal muutuks, siis maksab selline korter aastaks 2030 6,3 miljonit naela. Sajandi keskel aga oleks hind juba 36 miljonit naela," rääkis Best.

LSC on Londoni kinnisvarasse investeerinud juba 600 miljonit naela (ligi 730 miljonit eurot). Heal juhul võivad spekulandid LSC arvates näha lausa 14% aastast kasvu ja seda järgneval viiel aastal.

Londonis käib aga võitlus, kus leiboristid lubavad kinnisvara osas välisinvesteeringud pidurdada. Nad tahavad, et see võimalus oleks eelkõige kohalikel inimestel. Neil on hirm, et Londoni kõige magusam kinnisvara langeb välisinvestorite ja -spekulantide kätte.

LCP ei näe aga probleemi, sest jutt käib kõrgklassi kinnisvarast, parimatest paladest. „Selliste korteritega tehti eelmisel aastal 6000 tehingut. Londoni kesklinn on maailma magusaim paik kinnisvara mõttes, kuid väga eksklusiivseid pakkumisi on siin vähe," selgitas Best. Nende sõnul sooritasid välismaalased eelmisel aastal kõigest 0,3% kõigist kinnisvaratehingutest Inglismaal ja Walesis.

Investorid on aga ostnud 2/3 kõigist uutest Londoni korteritest. „Ei ole oluline, kas nad on Hiinast või Kentist, nad ajavad kinnisvara hinnad üles. Linnapea peaks kehtestama karmimad maksud, et nõudlus nii suur ei oleks," ütles Londoni linnavalitsuse liige Darren Johnson.