Kuumad joogid sobivad suurepäraselt pärast retke külmas ilmas, mõnusat päeva suusamäel või -rajal või siis, kui külmetus endast märku annab.

Kuuma tee, kohvi, kakao või mahla hulka sobib lisada kõikvõimalike maitsearoomidega jooke, näiteks likööre. Huvitava maitseelamuse annavad kuuma jooki lisatuna Cointerau, Galliano ja Bols Gold Strike. Hea kuuma joogi saab ainult kvaliteetsetest lähteainetest: äsja valmistatud kohv või tee, kuum sŠokolaad, mis on valmistatud tõelise kakao või piimaga, lisandiks värske koor. Kuumade jookide valmistamisel tuleks meeles pidada, et serveerimisel ei tohi need olla liiga kuumad, sest siis ei suuda joogis eri komponentide maitsed eralduda.

Cointreau ? likööride kuninganna

Cointreau on mõrude ja magusate apelsinide koortest valmistatud liköör. Cointreaul on kaks nägu: puhas liköör on selge, kirgas ja rahulik, samas jõuline ning aromaatne. Sensuaalne järelmaitse püsib sellest joogist veel kaua suus. Oma teist nägu näitab Cointreau kokkupuutes jääga: klaasis, jäätüki ümber tekivad ?õlised? ringid, mis muutuvad tihedamaks, kuni kogu klaasi sisu on läbipaistmatu ja sirab. See on nn opalestsentsi efekt. Selle efekti olemasolu tõestab Cointreaus sisalduvate eeterlike õlide rohkust ja joogi naturaalsust.

Cointreau-nimelise destilleerimistehase asutajateks olid XIX sajandi keskel kaks venda ? Adolphe ja Edouard-Jean Cointreau. Nende äriidee sai alguse kommipoest, kus müüdi Adolphe Cointreau valmistatud kompvekke, hiljem aga oma ?tehases? kohalikest marjadest likööre. Cointreau valmistamine sai alguse vendade unistusest valmistada täiuslik apelsinimaitseline liköör. Unistuse teoks tegemiseks reisisid nad palju ringi ja kogusid uue likööri tegemiseks ideid. Edu ei tulnud kaua oodata ? selle kiirest saabumisest räägivad üle maailma võidetud arvukad medalid ja auhinnad.

Galliano ? kuulsus Itaaliast

Kergesti seguneva Galliano tähelend sai alguse sajand tagasi ühes Itaalia provintsis Livornos, kui nutikas noor Tuscani viinapõletaja nimega Arturo Vaccari ainulaadse likööri valmistas. Selline tegu pidi tähistama major Guiseppe Galliano sangarlikke saavutusi. Legend räägib, et suurepärane jook ei vaminud mitte ainult tänu Arturo Vaccari imetlusele major Galliano vastu. Ilmselt meeldis Arturo Vaccarile majori ilus tütar. Et neile mõlemale austust avaldada, kuulutas Arturo Vaccari, et loob enneolematult silmapaistva likööri. Kindel oma oskustes, kogus Arturo Vaccari Alpidest ja Vahemere-äärsetelt aladelt ravimtaimi ja vürtse (näiteks lavendel, aniis, kadakas, raudroht, muskus) ja segas need eksootiliste maitsetega troopikast ? vanilje ja kaneeliga. Lõppkokkuvõttes ühendas ta üle 40 koostis-aine, et luua jõulist ja uut jooki koos jalustrabava ning värskendava maitsega. Pakkides oma toote kõrgesse, siledasse pudelisse, nimetas Arturo Vaccari selle ?Galliano likööriks? ja saatis Giuseppe Gallianole, väljendades niiviisi oma siirast lugupidamist sõjasangarile ja tema perele.

Bols liköörisari ? kokteilisegajale

Bols-likööride tootmine on peen ja täpne kunst. Likööride destilleerimine nõuab väga suurt meisterlikkust. Täna tehakse seda suurtes piirides Bols Royal Distillery?s sama tehnoloogiat kasutades, nagu 16. sajandil, kui Lucas Bols destilleeris oma esimese likööri.

Lucas Bols, Bols Royal Distillery´s rajaja, alustas likööride destilleerimist Hollandis 16. sajandi lõpus, 1575. aastal. Ta rajas väikese liköörikoja kohta, mis nüüdseks asub Amsterdami kesklinnas. Lucas Bols eksperimenteeris julgelt uute ürtide, vürtside ja eksootiliste puuviljadega, mida ta ostis Hollandi kaupmeestelt. Bols-likööride koostisosad alkohol, vesi, suhkur, puuviljamahlad, taimeekstraktid segatakse kokku Lucas Bolsi poolt väljatöötatud ja hästi tasakaalustatud retseptide järgi. Bols Gold Strike, mida tuntakse ka Danzigi kullaveena, on kristallselge, 50%-lise alkoholisisaldusega kaneeliliköör, milles hõljuvad 24-karaadised kullahelbed. Algselt kõrgete kvaliteedinõuetega Ameerika Ühendriikide turule valmistatud likööril läks sedavõrd hästi, et selle kullapalavikuga nakatati ka Euroopa. Kange alkohol, kuld ja vürtsikas kaneel ning magus maitse teevad Gold Strike?ist ainulaadse ja põneva joogi. Sobib suurepäraselt ka kuumadesse jookidesse, andes mõnusa maitse ja kaneeliaroomi. Näiteks Gold Strike todi, Gold Strike teega või lisandina glögis.