Hiina vähearenenud kapitalituru ja rangelt kontrollitud rahavoogude tõttu on riigi majandus nagu õhupall, kirjutas Bloomberg: pigistad ühest kohast ja pall paisub kohe teisest kohast. Nüüd on paisumine jõudnud taas tooraineturgudele.

Terase, rauamaagi, nikli, tsingi ja paljude teiste metallide tulevikulepingute hinnad on mitme aasta kõrgeimal tasemel. 2013. aastal toorainebörsile toodud kivisöe hind on rekordiliselt kõrgel, olles aasta algusega võrreldes kahekordistunud enam kui kaks korda. Aastaga on ligi 50% suuruse tõusu teinud klaas.

Hiina kaubandusministeeriumi andmete põhjal on üks kuumemaid tooraineid aga ei miski muu kui küüslauk. Küüslaugumugulate hind on toorainebörsil kerkinud enam kui 14 jüaanini kilogrammist (1,9 eurot), mis on 80% kõrgemal kui aasta tagasi. Kolme aasta taguse ajaga võrreldes on küüslaugu hind kolmekordistunud.

Aidan Yao, areneva Aasia majandust analüüsiv vanemökonomist firmast AXA Investment Managers, pakkus Bloombergile, et suur osa spekulatiivset raha tuli toorainebörsile kinnisvaraturult, kus oli hiljuti samuti suur hinnatõus. Näiteks Shenzheni eluasemehinnad on aastaga tõusnud 60%. Oktoobris hakkas Peking kuuma kinnisvaraturgu jahutama, juurutades rea kontrollimeetmeid ning apnnes ühtlasi spekulandid otsima järgmist turgu.

"Küüslauk võib olla üks spekulantide sihtmärk, sest pole toimunud nõudluse järsku kasvu, mis seda hinnatõusu õigustaks," ütles Yao.