Eesti ühes esindatumas eakatekodus Villa Benitas on märgitud päevase vanadekodu hinnaks 35 eurot, mis teeb liigpäevaga kuus tasuna kokku 1085 eurot.

Selle hinna eest, nagu märgib ettevõtte koduleht, "pakume Villa Benitas kõike seda, mida Sinu lähedane väärikaks vananemiseks ja õnnelikuks eluks vajab, seda alates armastusest ja turvatundest lõpetades 24-tundi saadaval oleva tipptasemel meditsiiniteenusega".

Tähendab see siis kõike tavapärast - elukohta, oma voodit, toitu, tegevust ning eakaaslasi. Kõik muu on loomulikult lisateenusena eraldi hinnaga. Näiteks kui peaks olmema soov juukselõikusele, tuleb välja käia meestel 10 ja naistel 13 eurot. Soengutegu naistele maksab aga 22 eurot.

Arsti vastuvõtt maksab 22 eurot kord, eriarsti konsultatsiooni kord aga 37 eurot ning individuaalse hooldaja teenuse tunni eest tuleb välja käia kuus eurot. Liikumisteraapia tund maksab samuti 22 eurot. Need teenused on kõik tärniga märgitud, mis tähendab, et villa püsielanikud saavad neist teenustest alla kuni 20 protsenti.

Modernsete vananejatele kohaselt saab villas ka erinevaid massaaže ning ihuhooldusteenuseid tarbida.

Väga erinevad hinnad on aga Villa Benita hooldusravil. Raskemate juhtumite ööpäev maksab 47 eurot ehk siis kuupikkune peatus maksab 1439 eurot. Koduleht ütleb Villa Benita hooldushaigla kohta, et "erinevus tavalise hooldushaigla ning Villa Benita vahel seisneb kõrgemas kvaliteedis ja personaalsuses. Siin tunned end ka kõige raskematel hetkedel inimväärselt, sõltumata sinu tervislikust seisundist või sellest, kas veedad haiglas mitu kuud või mõned nädalad".

Aga võibolla hoopis Rakvere, Kunda, Alutaguse, Koeru või Narva-Jõesuu?

Kuid kalliste hindadega villa ei ole ainus valikuvariant. Vanadekodusid, hooldekodusid ja hooldekeskusi on üle Eesti veel teisigi, varieerudes seinast seina nii hinnas kui kvaliteedis.

Näiteks Tartumaal Elvast viie kilomeetri kaugusel asuvs Uderna Hooldekodus, mis reklaamib ennast kui täisteenuse hooldekoduks ja vanadekoduks, tuleb kuus välja käia 511,29 eurot.

Narva-Jõesuu Hooldekodu kuu üür täisteenuse puhul on 543 eurot. Sama hinda küsib ka Koeru Hooldekeskus.

Koeru keskuse kodulehel tehakse aga vahet hooldusteenuse ja hooldusravi voodikoha hinnas. Hooldusteenus ehk siis vanadekoduteenus maksab nagu mainitud 543 eurot kuus. Samas hooldusravi kohta kommenteerib koduleht sedasi: hooldusravi rahastab Haigekassa, patsiendi omaosalus kuni 6,10 eurot (95,44 krooni) voodipäev. Esimesel kümnel päeval lisandub voodipäevatasu 1,6 eurot (25 krooni).

Vanadekoduteenuse hinnakiri*:

 PäevKuu
Villa Benita351085
Eakate Kodu14,5450
Villa Alfred13,7425
Alutaguse Hoolekeskus26800
Uderna Hooldekodu16,5511,29

Hooldusravi keskuse hinnakiri*:

 PäevKuu
Villa Benita471439
Alutaguse Hoolekeskus26800
Koeru Hooldekeskus17,5543
Narva-Jõesuu Hooldekodu17,5543
Uderna Hooldekodu16,5511,29

* - keskusete valik on meelevaldne ega pretendeeri täielikuks Eesti hoolduskeskuste või vanadekodude nimekirjaks.