Linna mainet riivav viimase hetke otsus shokeeris nii hoone valdajat, rentnikke kui ka sadu inimesi, kes heauskselt tulid väljareklaamitud avamispeole.

Keskuses müügipinda rentiva parfüümikaupluse La Femme omanik Mare Laeks, nagu ka paljud teised, nimetas linnavalitsuse sellist otsust ettevõtlusevastaseks.

Rakvere linnapea Matti Jõe ütles, et tal oli hommikul avamiskõnegi valmis kirjutatud, ent “hooneehitus on pooleli ja osa dokumente esitamata, nii et pole millegi põhjal vastuvõtmist otsustada”. Jõe sõnul oli üheks olulisemaks ei ütlemise põhjuseks see, et hoonel puudus elektri pingestusluba.

Hoone haldajafirma Helter Kaubanduse omaniku Elmo Ehrlichi sõnul esitati kolmapäeval kõik nõutud dokumendid ning ta ei saanud eile lõunal üldse aru, mis õieti puudu on.

“Kolmapäeva õhtul ma helistasin Vassiljevile (Peep Vassiljev, abilinnapea - toim.), et mis asjad mul on tarvis ära teha, et ma neljapäeval keskuse lahti teeksin. Tema ütles, et neli asja, mis päästeamet sulle ette kirjutas. Kui teed need ära, on jaa-otsus olemas. Tegin ära ja nüüd tuli välja, et mingi paber on veel puudu,” oli Ehrlich jahmunud.

Peep Vassiljev aga ei end ega linnavalitsust ettevõttevaenulikuks ei pea: “Ega linnavalitsus nalja pärast ole kolm korda erakorraliselt kokku istunud, kuid meil on teatud riskilävi.”

“Põhimõtteliselt olid vead lõunaks kõrvaldatud,” pareeris Ehrlich neljapäeval. “See ehitis on valmis. Igalt ehitiselt leiaks mõne vea, kui otsida.”

Ka Vassiljev ise tunnistas, et Rakveres on küllalt objekte “pisipuudustega vastu võetud”, kuid tema sõnul oli nüüdse hoone juures nii palju vigu, et ta ei saa vastutust võimalike tagajärgede eest enda peale võtta.

Ammuoodatud ja paljureklaamitud Krooni Selveri avamisele kogunes eile lõunal hulgaliselt huvilisi, kes linnavalitsuse negatiivse otsuse tõttu kõvasti petta said.

Piinlikkustunne valitses Selveri töötajates ja firma juhtides, kes plaanisid avamiseelset rongkäiku tarva kuju juurest kesklinna, mis jäi mõistagi ära.

Vallimäele ennelõunaks kohale kutsutud klounid ja maskotid siiski jagasid lastele õhupalle ja mängisid nendega mõnda aega, kuid sõsarselverite esindajad pakkisid oma atribuutika pettunult kokku ja läksid avamata jäänud kauplusesse ettevalmistatud suupisteid sööma.

A-Selveri juhataja Urmo Vallner nentis, et firmale on tohutut kahju tekitatud. “Pigem on moraalne kahju isegi palju suurem kui majanduslik kahju, sest see, mida Selver müüb, on usaldus,” ütles Vallner. “Ja kui me oleme oma klientidele lubanud poe avada, mida me meist olenemata põhjustel teha ei saa, siis see on veel suurem probleem kui materiaalne kaotus.”