Kui vili ikaldub, ootavad Läänemaa põllumeest rasked ajad. "Ikalduse vastu peaks põllumehel olema kindlustus. Minu teada ei ole seda ühelgi maakonna talupidajal," ütles Lääne maavalitsuse majandusosakonna juhataja Harri Erman Lääne Elule. "Kui nädala jooksul vihma ei tule, peab lootma, et valitsus annab enne valimisi erakorralist ikaldushüvitist."

"Täielik põud!" nentis ka Oru valla talunik Arne Tamm. "Viljale on kuiv mõjunud väga halvasti."

Tamm külvas 270 hektarile vilja aprilli lõpul, see on tavalisest varem. "Esiteks on kuiv olnud ja nüüd veel külm," ütles ta. Tamme sõnul on põllumehe olud kehvad isegi siis, kui nüüd vihma tuleb. "Kasvab mitmerindeline vili. Kui osa viljast on juba valmis, on hiljem tärganute pead veel rohelised," selgitas ta. Tamme sõnul meenutab tänavune 1999. aastat, millest toibumiseks kulus talunikel paar aastat.

Piirsalu põllumajandusühistu agronoom Marko Satsi ütles, et on mures paarisaja hektari vilja pärast. "Kuiv on mõjunud kehvasti," ütles ta. "Vili tõuseb ebaühtlaselt, ega aasta põllumeestele lihtne tule. Kui vihma teeb ja vili idanema hakkab, saab teada, kui vilets see aasta just tuleb."

Nigula meteoroloogiajaama ilmavaatleja Ilmar Öövel nimetas tänavust kevadet ebatavaliseks. "Aprillis tuli sademeid 10,8 millimeetrit, mais seni ainult 2–3," ütles ta. "Muidu on mai sademetenorm 60 mm."

Hiline öökülm olevat Ööveli sõnul juba halb tava. "Ööl vastu esmaspäeva oli maapinnal miinus viis, õhus miinus üks ja kahe sentimeetri kõrgusel miinus seitse kraadi," ütles ta. "Kahjuks on mais olnud öökülma juba mitu aastat järjest."