Mõni aasta tagasi sai uue kodu loomise plaane pidada vaid paar-kolm protsenti Eesti elanikest. Peamiselt kuulusid nende hulka ettevõtjad, kellele investeeringud juba esimest tulu andsid või inimesed, kes vanavanematele kuulunud vara tagastamise abiga rikkaks said. Kõrgeprotsendilise laenu tagasimaksmiseks ei piisanud siis ka eduka firma direktori palgast, rääkimata lihtsurelikest. Seetõttu domineerisid kallimate objektide nagu majad, ridaelamud või kesklinna korterid, kinnisvaraturul peamiselt välismaalased ja uusrikkad.

Eesti Päevalehel on hea meel tõdeda, et laenud on muutumas kättesaadavaks ka neile, kes ühiskonnas väljavalitute hulka ei kuulu.

Kuigi laenueksperdid prognoosivad, et lähiaastatel püsib nõudlus pikaajaliste laenude puhul suurem kui pakkumine, on Hoiupanga ja Hansapanga uued tooted, kuni 10-aastase tähtajaga eluasemelaenud, reaalsus juba ka keskklassi jõukamale osale. Ehk teisisõnu, kui mees-naine mõlemad tänasel päeval kõrgepalgalisel kohal töötavad, jaksavad nad uue kodu rajamiseks võetavat laenu ja selle intresse kinni maksta ka palgast. Tõsi, selleks peab mõlema sissetulek olema vähemalt 2,5 korda kõrgem Eesti keskmisest palgast.

Eesti oludes soodsana tunduvad laenutingimused on võrdluses turumajandusriikidega laenaja jaoks veel karmid. Kuigi osa 10-aastasest laenust antakse Saksa markades, arvestatakse laenuprotsenti Eesti mõõdupuuga.

Kinnisvaraekspertide arvates saab sel aastal pikaajalist laenu ehk umbes paarsada inimest. Kuid ilmselt tõusevad koos turu elavnemisega ka hinnad. Praegu maksab Tallinna äärelinnas näiteks noorele perele sobilik kahetoaline korter keskmiselt 2500 krooni ruutmeeter. Võib aga arvata, et hiliskevadel on ruutmeetri hind tõusnud juba paarisaja krooni võrra.

Pakkumise ja nõudluse vahekord on vähemalt korteriturul tugevasti esimese kasuks. Mõne maakleri väidetel on näiteks Lasnamäe soppides tühjalt seisvaid kortereid saada üsna palju ja üsna odavalt. Kuid kellel juba on raha eluaseme soetamiseks, ei vali selle asukohaks Lasnamäge.

Poliitikud on kõigi valimiste eel deklareerinud, et kavatsevad tõsiselt hakata toetama eesti noori peresid. Ainus tõsine tegu siiani on noore pere laen, mida paraku jagus vaid 60-le soovijale. Tegelikult said niigi paljud, sest kui kogu laenuressurss odavamate ridaelamubokside vahel ära jagada, oleks katuse alla saanud ainult 30 peret.

Kommertspankade uued laenutooted pole enam seotud niivõrd rangete piirangutega kui oli seda noore pere laenu projekt. Kahe suurema kommertspanga pakutavat laenu saab ka selleks, et osta kellegi vana eluase. Aastakümneid tagasi valminud ehitised on aga tunduvalt odavamad kui uusehitised. Tegelikult töötegijale ainus taskukohane katusealune.