Seda hoolimata sellest, et kokku oli lepitud selles, et laenuintressi arvestatakse valemi järgi ühe kuu Euribor, millele liidetakse juurde panga marginaal. Pank arvestas aga negatiivse Euribori väärtuseks hoopis null. Oma arvutuskäigu tegi pank ümber pärast finantsinspektsiooni sekkumist. 

SEB panga kommunikatsioonijuht Evelin Allas selgitas Ärilehele, et negatiivsed baasintressid on uus ja esmakordne olukord. „Kuna tegemist on väga mitmetahulise ja keerulise teemaga on olukorra põhjalik analüüs võtnud pikema aja, kui tavaliselt. Analüüsi toimumise ajal arvutas meie pangasüsteem negatiivse baasintressi võrdseks nulliga.“

Samas kinnitas Allas, et pank lähtub klientidega lepingutes kokkulepitust ning teeb lähiajal ümberarvutuse ja vajadusel ka tagasimaksed. See puudutab kliente kelle laenuleping on seotud 1 või 3 kuu Euriboriga. Kõiki kliente, keda see puudutab, lubab pank ka informeerida. Kuna enamike klientide laenulepingud on seotud kuue kuu Euriboriga, siis neid see ei puuduta.

Swedbanki käsitlus on selles küsimuses aga hetkel selline, et vastava lepingulise tingimuse olemasolul loetakse negatiivne Euribor võrdseks nulliga. Kui selline tingimus puudub, siis vähendab negatiivne Euribor kliendi koguintressi.

„Küll aga ei saa tekkida olukorda, et pank maksab laenuvõtjale intressi. Laen tuleb laenuvôtjal igal juhul tagasi maksta täies mahus ehk koguintress ei saa minna alla nulli. See tuleneb otse seadusest ning laenulepingu sisust,“ lisas Swedbanki kommunikatsioonijuht Mart Siilivask.