Kuni 86 miljardi euro suurune päästeplaan ei ole ilma võlgade vähendamiseta teostatav, ütles Lagarde Prantsuse raadiojaamale Europe 1, vahendab EUobserver.

„Sellepärast kirjutasid Euroopa riigid võlavabastuse põhimõtte sisse ka eurotippkohtumise lõppavaldusse, millele kirjutati alla esmaspäeval,“ lisas Lagarde.

Lagarde ei öelnud, kui palju võlgu peaks maha kirjutama, kuid tema sõnul saaks kasutada kolme meetodit Kreeka võlgade kestlikeks muutmiseks.

Kreeka võlausaldajad, Euroopa Liit, IMF ja Euroopa Keskpank võiksid märkimisväärselt pikendada võlgade tähtaegu, samuti armuaega, mille jooksul makseid ei tehta, ning intressi maksimaalselt kokku suruda, pakkus Lagarde.

Igal juhul võtab IMF Lagarde'i sõnul osa ainult siis, kui on olemas täielik programm.

„Täielik programm seisab kahel jalal,“ jätkas Lagarde. „Esimene jalg on Kreeka jalg: reformige sügavalt majandust ja pidage kinni tervislikust fiskaalkursist. Teine jalg on võlausaldajate jalg: andke finantseering ja restruktureerige võlg koorma kergendamiseks. See ei ole tuju. On olemas reeglid, mida rakendatakse kõigi IMF-i liikmesriikide puhul.“

„Me ei ole veel protsessi lõpus,“ hoiatas Lagarde. „Protsess on algamas, väga tiheda päevakorraga ja tohutute väljakutsetega. See ei saa olema roosidega sillutatud tee.“