Kui USA hävitaja USS Cole end eile hommikul Jeemenis Adeni sadamas tankis, lähenes sellele tundmatu kummipaat, mis laeva juurde jõudes plahvatas. Plahvatuse tagajärjel tekkis laeva vasakusse pardasse 20 korda 40 jala suur auk. Neli USA meremeest sai surma ja 31 vigastada ning üks on kadunud. Laeva pardal oli kokku 320 meremeest.

Teine maailma naftaturge pingestanud teade tuli eile veel Jordani jõe läänerannikult Ramallahi linnast, kus Iisraeli kopterid avasid palestiinlaste presidendi Jassir Arafati residentsi lähedal tule palestiina noorukite pihta, kes olid surmanud kaks Iisraeli sõdurit ja haavanud raskelt ühte.

Pärast Adeni ja Ramallahi lähedal toimunud intsidente algas New Yorgi kaubabörsil (NYMEX) palavikuline nafta ostmine ning nafta novembritehingute barrelihind kerkis 37 dollarini. Ostmine oli diilerite sõnul lausa paaniline.

Naftadiilerid on mures, et pingete levimine Lähis-Idas võib raskendada naftatarneid sellistest suurtest naftatootjariikidest, nagu Saudi Araabia, Iraan ja Iraak.

Brenti toornafta barrelihind kerkis eile 11% ja jõudis viimase 10 aasta kõrgeimale tasemele ehk üle 35 dollari. Põhjamere nafta hind jõudis 35,30 dollari tasemele.

Peale nafta kallinesid maailma toormebörsidel tugevasti ka kulla, hõbeda ja plaatima hinnad.