Aasta esimese kuue kuuga on Soome jaekaubandus 1,4% plussis võrreldes mullusega. Poode suuruse järgi reastades selgub ent, et see kasv on tulnud ennekõike suurtes üle tuhande ruutmeetrise müügipinnaga poodides. Väiksemates poodides on käive kukkunud ja mida väiksemad poed, seda suurem on olnud kukkumine. Alla sajaruutmeetristes poodides on käive kahanenud aastaga 12,3%.

"Varem algas siin õhtul pärast kella üheksat rüselemine ja kassa muudkui töötas. Pärast lahtiolekuaegade vabakslaskmist ei ole sellist aega enam olnud," rääkis Soome rahvusringhäälingule Yle Helsingi Lauttasaari linnaosas 99-ruutmeetrist K-marketit pidav Hannu Lehtinen.

Ostlemine väikepoodides on vähenenud just nädalalõppudel, õhtupoolikutel ja riigipühadel, mis varem olid selliste poodide kõige tasuvamad ajad.

Soome jaekaubandusliidu PTY tegevjuhi Kari Luoto sõnul on väikepoodide käibe vähenemise taga justnimelt suurte poodide pikem lahtiolekuaeg.

Luoto sõnul on muutus siiski suurendanud sektori käivet, lisanud töökohti ja osutunud kasulikuks klientidele. Samas peab ta võimalikuks osade väikekaupluste seetõttu kahjumisse jäämist: "Võib juhtuda, et mõned peavad hakkama mõtlema, et kas poepidamine enam ära tasub."

Lehtineni sõnul on ta pidanud kärpima oma töötajate arvu ja ka ise rohkem töötama.

Soome kaupluste arv on olnud juba pikalt languses. Sajandivahetusel oli Soomes 3700 toidukaupadega kauplevat poodi, nüüd on nende arv kukkunud 3100 poeni.