Lapsehoolduspuhkusel olles võib töötaja sõlmida teise töölepingu ja teha teises firmas tööd kas või kaheksa tundi päevas, s.t  nädala normtundide ehk 40 tunni ulatuses.Sama kehtib palgata puhkuse korral. 600-kroonine lapsehooldustasu sel juhul säilib.

“Kui lapsehoolduspuhkus lõpeb, võib töötaja seal, kus ta lapsehoolduspuhkusele jäi, töölepingu omal soovil lõpetada ja jätkata tööd seal, kus ta vahepeal tööle asus,” ütles ametiühingute jurist Helve Toomla.

“Ainuke, mis muudab sel viisil töötamise ohtlikuks, on konkurentsikeeld,” ütles Toomla.

Helve Toomla tõi näiteks ühe firmajuhi, kes oli hädas sellega, et ärisaladusi teadev töötaja töötas konkurendi juures ja tekitas sellega ka firmale kahju. Kahju hüvitamiseks on aga raske midagi tõestada. Karistustähtaeg võib mööduda,  samuti pole seaduse järgi võimalik lapsehoolduspuhkusel olevat töötajat vallanda. 

Konkurentsikeelu rikkumise vältimiseks saab töölepingusse kirjutada leppetrahvi näiteks kuue kuu palga ulatuses või määrata distsiplinaarkaristuse. Või-malik on ka töölepingu lõpetamine usalduse kaotamise tõttu, kui tööandjale on tekitatud varalist kahju, aga kui tegu on alla kolmeaastase lapse vanemaga, saab seda teha vaid tööisnpektori nõusolekul ja pärast lapsehoolduspuhkuse lõppu. Eesti tööandjate keskliidu juristi Hedi Lutteruse sõnul on küll nii lepingu lõpetamine kui ka kohtu kaudu konkurentsikeelu rikkumise eest kahjutasu nõudmine võimalik, kuid nii keeruline, et tööandjad seda  kergekäeliselt ette ei võta.

Helve Toomla soovitab konkurentide juures töötamise piirangud töölepingus väga täpselt sõnastada ja töötajaid ka teavitada, kes on konkurent. Ka inimene ise peab lepingu hoolega läbi lugema.

Hedi Lutteruse sõnul võiks tööandja töölepingusse kirjutatud konkurentsikeeldu täpsustada sisekorraeeskirjades ja sellele töölepingus ka viidata. Kui konkurent on näiteks sideettevõte, siis võiks täpsustada, kas tegu on vaid Elisa ja EMT-ga või ka serveriteenuseid pakkuvate ettevõtetega. Kui seda punkti ei ole, siis põhimõtteliselt ei saa tööandja töötajale töökoha valikul piiranguid seada.

Konkurentsikeelust kinnipidamist saab Eesti seaduste järgi siiski nõuda juhul, kui see on töölepingus kokku lepitud.

Ka vanemapalga puhul võib lapsevanem töötada mujal, kuid vanemapalka võib vastavalt töötasu suurusele vähendada.

Pärast lapsehoolduspuhkuse lõppu peab tööandja tööle naasnule andma ameti ja tööülesanded, mis on töölepingus või ametijuhendis kirjas.

Puhkus

Lisapuhkus

lapsevanematele

•• Puhkuseseaduse kohaselt antakse täiendavat lapsepuhkust kuni lapse kolmeaastaseks saamise aastani (kaasa arvatud) kuus päeva ning 14-aastaseks saamise aastani kolm päeva.

•• Kuus päeva täiendavat lapsepuhkust saab üks lapsevanem, kes kasvatab kolme või enamat alla 14-aastast last.

•• Lisaks on kuni 14-aastast

last kasvataval vanemal

õigus saada ka 14 päeva

täiendavat palgata lapsepuhkust.