Üldistatult võib väita, et hinnaliikumine ja tehingute aktiivsuse muutus kujuneb aegreas järgmiselt:


1) Tallinna äärelinn (esimesena Lasnamäe)

2) Tallinna kesklinn

3) Tallinna ja lähiümbruse eramud, teiste suuremate linnade korterid

4) Tallinna ja Harjumaa elamumaad

5) Teiste suuremate linnade eramud ja elamumaad

6) Tallinna äripinnad

7) Teiste linnade ärpinnad


„Lasnamäe fenomenaalsus on korduvalt välja joonistunud juba 1997. aastast alates, mida peetakse omandireformi järgselt Eesti praegusel kujul toimiva kinnisvaraturu algusaastaks,“ ütleb Pilv.


Lasnamäel elab rohkem inimesi, kui terves Tartu linnas, kuid samas on elamufond väga ühetaoline ja tegemist on Tallinna mõistes keskmisest odavama piirkonnaga. Nagu ka muudes majandussektorites, indikeerivad odavad masstooted turu üldist arengut kõige täpsemini.


„Vaadates Lasnamäe linnaosa viimaste aastate tehinguid ja hinnataset, saame taas tõdeda, et erinevalt teistest linnadest on seal graafik tänu tehingute suurele hulgale liikunud ilma suurema hüplemiseta, mis turuosalisi eksitada võivad,“ räägib Margus Pilv. „Ühtlane langus aastatel 2008-2009 ei jätnud palju tõlgendamisruumi, samal ajal kui teistes piirkondades leidis hinnalangus aset kui ameerika mägedel, mis lühiajalist statistikat vaadates võis jätta tegelikust pildist täiesti vale mulje.“


Ka praegu näitab Lasnamäe hinnagraafik ühtlaselt, et hinnatase jäi 2009. aasta II pooles püsima ning on viimastel kuudel suisa mõnevõrra (peamiselt tehingute struktuuri muutusest tingituna) tõusnud.


Pilve sõnutsi kanduvad muutused teistesse linnaosadesse mõnekuulise nihkega, eramu- ja krunditurule aga aasta-pooleteise jooksul. Kõige hiljem reageerivad äripinnad – 2-3 aasta jooksul pärast muutusi Tallinna magalarajoonides.


Selline graafikutes näpuga järje ajamine võib olla küll tüütu, kuid eelkõige ostuotsust teha soovivatele isikutele on see tänuväärne tegevus – nii on „labida meetodil“ võimalik tuletada tulevasi trende. Siinkohal toonitagem, et loomulikult peavad kõik muud eeldused, sh makromajanduslikud, selleks täidetud olema.