Tallinnas Lasnamäel külmetab 93 kütmata majas ligi 14 000 elanikku, kellel on lootust sooja saada alles novembri keskel.

RAS Dvigatelile kuuluvate elamute kütmine Tallinnas algab hiljemalt 15. novembril. Osa hooneid, mille kütmine käib läbi boilerjaamade, saavad sooja lähipäevil. RAS Elumaja juhatuse esimees Urmas Kivisalu ütles, et praegu on keskkütteta 81 RAS Dvigateli elamut, 12 linnamaja, neli lasteaeda ja üks kool. Kütmata elumajades elab ühtekokku ligi 14 000 inimest.

Erastamisagentuuri nõukogu otsusel läheb AS Dvigatel elamufond RAS Elumaja bilanssi. RAS Dvigatelile kuulunud katlamajad ja nendega ühenduses olevad trassid remondib RAS Elumaja erastamisagentuuri eraldatud kolme miljoni krooniga. "Viivitus soojatrassi remondil tuleneb sellest, et ka meie ei suuda tundidega korda teha seda, mida Dvigatel pole paari aastaga teinud," sõnas juhatuse esimees Kivisalu.

Kütte puudumise tõttu soojendavad elanikud, kohalikud lasteaiad ja kool ruume elektriradiaatorite ja soojapuhuritega, mistõttu on sageli elektrikatkestusi.

Liikuri tänaval kütmata korteris elav Helle Mehiste ütles, et esmaspäeva õhtul kella seitsme ajal katkenud vool neljas majas ei olnud eile pärastlõunaks tagasi tulnud. "Kaks alajaama trafot on kõrbenud ja keegi sellega ei tegele," sõnas ta. Mehiste sõnul pole midagi imelikku, kui vool õhtu jooksul kolm korda katkeb. "Kuid ööpäev läbi pole vool veel ära olnud," sõnas ta. "Toas on sooja üheksa kraadi."

RAS Dvigatel peadirektori asetäitja Ants Pilving ütles, et eile osteti 80 000 krooni eest kaks transformaatorit, mille paigaldamise järel lülitatakse neli elektrita elumaja hiljemalt täna hommikul vooluvõrku. "Elektriinseneride kinnitusel ei teki uute trafodega enam ülepinge korral ohtu, et elekter välja lülitub," sõnas ta.

Sikupilli keskkooli direktor Rita Rumm ütles, et kooliruumides on kuni viis soojakraadi. üks õpetaja on haigestunud, ent enamik õpilasi käib siiski koolis. "Ega lastel kütmata kodudes parem ole," sõnas direktor. Rita Rummi sõnul eraldas Lasnamäe haridusosakond koolile kaks võimsat puhurit ja kool rentis ise veel kaks juurde.

Samas rajoonis on kütmata neli lasteaeda, mis samuti töötavad. 128. lasteaia juhataja Marika Jurin ütles, et senised kuus rühma on koondatud kolmeks. "Kui ruumis on rohkem lapsi ning puhurid ja radikad töötavad, on tuba enam-vähem soe," sõnas ta. Lasteaia juhataja ütles, et ka eelnevatel aastatel on kütmise algus veninud, mistõttu lasteaed on end elektriradiaatorite ja puhuritega varustanud.

Kuigi haridusosakond andis loa lasteaed külma tõttu sulgeda, pole seda seni tehtud. "Lapsevanemad peavad tööl käima ja lapsed liigutavad ennast ka lasteaias rohkem," sõnas Jurin.

Lasteaia juhataja ütles, et sel aastal on külm ainult toalilled ära võtnud, kuid eelmisel aastal surid lasteaia akvaariumis kalad.

KIRSI KENDER