Reet ­Raukas ütles juba 2009. aastal Eesti Ekspressile, et tal on oma ­maakodus Hanila vallas viimasel ajal tunne, nagu müriseks neil õues liiklusmagistraal. ­Pooleldi märkamatult kerkis sinna tuulepark kuueteistkümne ­tuulikuga.

"680–700 meetri kaugusel Reeda majast undab kaks tuulegeneraatorit, mille võimsus on 2 MW, ja 750 meetri kaugusel on tuulik, mille võimus on 3 MW. Ja neist poole lähemale tahetakse teha veel kaks (3MW)," kirjutas Ekspress juba seitse aastat tagasi.

Äsja riigikohtus lõppenud saaga sai Raukase jaoks alguse 2009. aastal, mil Hanila vald algatas maikuus Esivere külas Uue-Madise kinnistu detailplaneeringu kinnistule ehitusõiguse määramiseks kuni kahe tuulegeneraatori (nimivõimsusega 3 MW) püstitamiseks.

Sama päeva korraldusega jäeti detailplaneeringule keskkonnamõju strateegiline hindamine (KSH) algatamata ja teatud mõttes saigi sellest otsusest alguse läbi kõikide kohtuastmete käinud vaidlus.

Vallavolikogu kehtestas 2013. aasta veebruaris Esivere külas Uue-Madise kinnistu detailplaneeringu. Valla väitel ei avaldaks kahe täiendava tuulegeneraatori püstitamine eksperthinnangule toetudes olulist keskkonnamõju Väinamere hoiualale ning mõju kaitstavatele rändlindudele ja nahkhiirtele on väheoluline. Samuti ei ületaks lisanduv müra arvutuste kohaselt taotluslikke normtasemeid elamumaadel.

Raukas sellise otsusega aga ei leppinud ning esitas halduskohtusse taotluse eelmainitud otsuse tühistamiseks.

Riigikohus jõudiski järeldusele, et Hanila vallavolikogu otsusega kehtestatud detailplaneering ei arvesta tuulegeneraatorite tekitatava müra ja lähedal asuva Natura-alaga ning on vastuolus valla üldplaneeringu ja maakonna teemaplaneeringuga.

Riigikohus mõistis Hanila vallalt välja Reet Raukase kasuks välja menetluskulud 4140 eurot. Ülejäänud menetluskulud jätta menetlusosaliste endi kanda.