MTÜ Lastekaitse Liit on seisukohal, et riik peab ettevõtlikke noori toetama ning selleks tuleb astuda tulenevalt vajadustele vastavaid samme.

Määratleb ju ka „Eesti ettevõtluse kasvustrateegia 2014-2020“ ühe tegevusena „ettevõtlikkuse kasvatamise (noortes jt sihtgruppides)“, mis omakorda seostub noortevaldkonna arengukava 2014-2020 eesmärgiga toetada loovust, algatusvõimet ja ettevõtliku eluhoiaku kujunemist.

Sotsiaalmaksuseadusest tulenevalt on füüsilisest isikust ettevõtja vabastatud sotsiaalmaksu avansiliste maksete tasumisest juhul, kui füüsilisest isikust ettevõtja on kogu maksustamisperioodi jooksul olnud riikliku pensioni saaja. Riikliku pensioni saajatele on vastavalt ravikindlustuse seadusele tagatud riigipoolne tasuta ravi, nagu ka kuni 19-aastastele isikutele ja ka vanematele õppuritele.

Samas sotsiaalmaksuseaduse kohaselt ei ole füüsilisest isikust alaealine ettevõtja vabastatud sotsiaalmaksu avansiliste maksete tasumisest. Miks ei ole seadusandja rakendanud kahe grupi puhul maksustamisel ühetaolist lähenemist?

Avalik poliitika, õigus ja haldus on head siis, kui teatakse ja suudetakse faktidele toetudes tõendada, kellele ja miks vaadeldav seaduse säte, määrus või avalik teenus on hea ja kuidas see mõjutab erinevate inimrühmade hüvesid ja elukeskkonna riske.

Riik on kinnitanud vajadust alaealiste ettevõtlikkust toetada. MTÜ Lastekaitse Liit juhib käesolevaga valitsuse tähelepanu eelnevast tulenevalt vajadusele vastavate sammude astumiseks, muuhulgas seaduseelnõu algatamiseks antud küsimuse lahendamiseks.

Samas on MTÜ Lastekaitse Liit seisukohal, et kahtlemata on tänuväärne, kui noor inimene saab võimaluse omandada töökogemuse ja üldise harjumuse tööd teha, kuid koolis käimine on ning jääb alaealise kõige olulisemaks kohustuseks ja õiguseks.

Selle nädala maaleht kirjutas, kuidas FIEks registreerunud 15aastane Saaremaa koolipoiss Timmo Koppel kasvatab loomi, unistades saada talupidajaks. Riik maksustas selle unistuse 128 euroga kuus, ehkki koolilapsel raha pole.

Kuna koolilapsed on niigi ravikindlustatud, ei tulnud pere selle pealegi, et poisil tuleb nüüd hakata kohe maksma sotsiaalmaksu, mis on 128,70 eurot kuus.