“Ma ei ole süüdi,” lausus ühtlasi Euroopa Keskpanga nõukogu liige täna Riias pressikonverentsil.

Rimsevics süüdistas Norvik panka ja moratooriumi all olevat ABLV panka tema vastu suunatud koordineeritud rünnakus, kuna keskpank keeldus ABLV pangale küsitud miljardi euro andmist.

“Ma ei kahtle, et need pangad kooskõlastasid oma tegevust minu ja Läti riigi vastu,” ütles Rimsevics. “Nad koordineerivad oma äri, teenides maksuvabadesse piirkondadesse peidetud rikkuseid.”

Rimsevics ütles 75-minutit kestnud erakorralist pressikonverentsi avades, et „täna ei räägi me inflatsioonist ega majanduse kogutoodangust.“ Seejärel muutus ta tõsiseks kirjutab Läti rahvusringhääling. „Me räägime mõne Läti panga koordineeritud kampaaniast eesmärgiga diskrediteerida Läti riiki ja keskpanka kui institutsiooni ja tema juhti.“

„Minu tagasiastumine oleks selliste inimeste nagu Guselnikovi triumf, kes jätkuvalt võltsib internetis levitatavaid pilte ja külvab ajalehtedes valesid,“ lausus ta.

Ta ütles, et ABLV pank ja Norvik pank püüavad meeleheitlikult vältida enda hävingut ja eriti käib see Guselnikovi kohta.

Rimcevics vabanes eile vahi alt, kus ta oli 48 tundi pärast kodu ja töökoha läbiotsimist.

Norvik Banka, milles kontrollosalus kuulub Venemaal sündinud Ühendkuningriigi kodanikule Grigori Guselnikovile, esitas Rimsevicsi vastu detsembris 39-leheküljelise kaebuse Maailmapanga arbitraažile.

Kuigi Rimcevicsi nime seal ei mainita, käib jutt tipptaseme Läti ametiisikust.

Norvik panga juhatuse esimees Oliver Bramwell ütles, et see ametnik on keskpanga juht. „Meie kaebuses arbitraažile on kõrge ametnik Rimsevics.“

Pank esitas kaebuse juba detsembris, kuna Läti pangandusregulaator olevat asunud tegutsema Norvik panga vastu kuna pank keeldus kahe aasta jooksul kuni 2017. aasta lõpuni maksma altkäemaksu.

Kuigi peaminister Maris Kusinskis kutsus keskpanga juhti tagasi astuma, süüdistas ka tema teisipäeval Norviki püüdluses õõnestada Läti pangandussüsteemi. Peaminister ütles täna, et Norvik peab esindama tõendid.