Läti on aga USA konsultatsioonifirma AT Kearney koostatud rahvusvahelistele jaemüügikettidele huvipakkuvaimate riikide edetabelis kuues, Leedu 17.

Asjatundjate hinnangul on Eesti jaeturg Baltimaade arenenuim ning rahvusvahelistel kettidel ei ole mõtet siia tulemisega kiirustada. Lõunanaabrite juures on pilt segasem, mistõttu nobedam turule tulija saaks olulise eelise.

SOK Balti regiooni juhataja Arttu Laine arvates ei olegi eriti mõtet rääkida Baltimaade turust eraldi, pilti tuleks tema meelest vaadata laiemalt. Ta toob näiteks Lätis-Leedus toidukaubanduse alal trooniva VP Marketi, mis Soome K-rühma ja SOK-ga võrreldes on siiski üpris väike firma.

Kolmest Balti riigist on Laine meelest Eesti kõige korrastunuma turuga. Ülejäänud Baltimaades seisab tema hinnangul suurem struktuurimuutus alles ees. Leedu toidukaubandust valitseb täielikult VP Market, teiste kettide roll on väga väike. Lätis on turuliidriteks VP Market ja RIMI.

Laine sõnul on Eestis ainsana juurdunud läänelik ärikultuur, Läti-Leedu turgudel toimub aeg-ajalt päris kummalisi asju.

Baltika jaekaubandusdirektori Maire Milderi sõnul on Baltimaade rõivaturgude üheks peamiseks erinevuseks kinnisvaraarenduse tase: ?Baltika seisukohast vaadates on Eesti kinnisvaraturg praegu juba täis. Tekkinud on tugevad tõmbekeskused, kuhu koonduvad sama valdkonna konkurendid. Nad teevad seda väiksemate ja vähem fokuseerunud keskuste arvel.?

Milderi sõnul on Eestis siiski väljaspool Tallinna ja Tartut ostujõud väike. Lätis on säilinud iseseisvad jaekaubandustänavad, nagu omal ajal Viru tänav Tallinnas, jaekaubandus alles hakkab koonduma kaubanduskeskustesse. Keskuste arendamine on lõunanaabrite juures paar aastat hoogu võtnud ja saanud nüüdseks hoo sisse. Kuid väljaspool Riiat on ostujõud siiski väike ja seegi turg võib Milderi hinnangul kiiresti täis saada.

Leedu turg Milderi arvates alles korrastub ja sellel on veel ruumi uutele tulijatele. Arenguruumi on peale Vilniuse näha veel Kaunases ja Klaipedas. Seal on nii tugevad kaubandustänavad (Gedimino Vilniuses, Laisves Kaunases) kui ka kaubanduskeskused.

Huvitavamad turud on Euraasias

?? AT Kearney järjestab riigid tabelisse nelja komponendi järgi: maariski ja turuatraktiivsuse komponent moodustavad kumbki 25% lõpphindest, 30% annab turu küllastatuse ja 20% ajasurve (kui kiiresti tuleks turule minna) näitaja.

?? Esikümne moodustavad Venemaa, India, Hiina, Sloveenia, Horvaatia, Läti, Vietnam, Türgi, Slovakkia ja Tai.

?? Maailmajagude kaupa pärineb AT Kearney edetabeli maadest valdav osa Ida-Euroopast või Aasiast (mõlemast 12).

?? Viis riiki on liigitatud üldnimetaja Vahemeremaad alla. Nende seas on ka Türgi, ülejäänud neli selle kategooria riiki asuvad Põhja-Aafrikas.

?? Uue Maailma ainus esindaja on 26. kohal paiknev Mehhiko.

?? Möödunud aastatel ainukese Sahara-aluse Aafrika riigina edetabelisse mahtunud Lõuna-Aafrika Vabariik jäi käesoleval aastal välja.