Tegelikult pole tegu mitte Eesti ministeeriumiga, vaid ministeeriumi vara haldamiseks loodud sellenimelise Läti ettevõttega, andis teada välisministeeriumi kõneisik.

„Nimetuse Eesti Välisministeerium all on Läti Maksuametis registreeritud välisministeeriumi omandi, aadressiga Skolas 13, haldamiseks loodud Läti ettevõte," märkis Eesti välisministeeriumi meedianõunik Liisa Toots. "Antud ettevõtte nimekirjas ei tööta 2018.aasta jaanuari lõpu seisuga ühtegi inimest. Eelmisel aastal töötas ettevõttes 1 inimene ning seda mitte täiskohaga vaid talle maksti palka tunnitasu alusel, mis oli kõrgem kui Läti miinimumtöötasu.”

Täna avaldatud nimekirjas on 2604 äriettevõtet, valitsusvälist organisatsiooni, erinevat ametiühingu- ja erialaorganisatsiooni, usuühendust, füüsilisest isikust ettevõtjat, kooperatiivi, talumajapidamist, korteriühistut ja muud tööandjat, vahendab Läti Delfi.

Nimekirjas on näiteks ettevõtete Valmieras Piens, Valmieras Stikla Šķiedra, Ventamonjaks ja Ventspils Tirdzniecības Osta ametiühinguorganisatsioonid.

Nimekirjas on mainitud ka Eesti välisministeerium, Läti Põllumajandusülikooli ametiühingukomitee, Läti Ajakirjanike Liit, Läti Debatiassotsiatsioon, Läti Tulevikufoorum, Ida-Euroopa Poliika Uuringute Keskus ja Kõrghariduse Ekspordi Liit.

Nimekirjas on ka firmad Latvijas Sabiedrības Veselības Aģentūra, Latgales Laiks, Reģionu Mediji, Rietumu Radio, Rēzeknes Vēstis, RBSSKALS Special Project, Vienības Park Residence, Latvijas Meži, Optima Management, Rīgas Kinostudija ja teised.

SSE Riga koostatava Balti riikide varimajanduse indeksi järgi moodustasid ümbrikupalgad 2016. aastal 40,2 protsenti Läti varimajandusest.

Läti maksuameti sõnul võimaldab ligipääs informatsioonile selliste tööandjate kohta töötajate õiguste kaitset, sest nad saavad juba enne tööleasumist võrrelda töötasusid ja hinnata võimalikke riske.