Valitsus otsustab konkreetse tulumaksumäära 2002. aasta eelarveprojekti läbivaatamise raames, varem on räägitud ettevõtte tulumaksu alandamisest kolme kuni nelja protsendi võrra. Kolme aasta jooksul tahab valitsus alandada tulumaksumäära 15 protsendini, ütles rahandusminister Gundars Berzinš.

Valitsus loodab ettevõtte tulumaksu alandamisega parandada Läti ärikliimat. Rahandusministeeriumi hinnangul on ettevõtte tulumaksu alandamine kõige lihtsam ja tõhusam vahend üldise maksukoorma leevendamiseks.

Tulumaksu alandamise vastaste sõnul ei ole valitsuse ettepank kõige efektiivsem vahend investeeringute soodustamiseks, kuna maksumäära alandamine ei ole otseses seoses tehtud investeeringutega.

Tulumaksumäära alandamise vastaste sõnul tekitab probleeme ka vahe ettevõtte ja üksikisiku tulumaksu vahel, kuna üksikisiku tulumaks jääb 25 protsendile. Seega võib palju üksikettevõtjaid registreerida end firmana, et vähem makse maksta.

Berzinš ütles, et valitsus arutas seda probleemi ja jõudis järeldusele, et võimalik tulumaksu vähenemine ei ulatu üle 1,5 miljoni lati. Berzinš ütles, et valitsus tahab sellise olukorra vältimiseks kehtestada äritegevuse suhtes rangemad reeglid.

Berzinš ütles, et ka Leedu tahab alandada ettevõtte tulumaksu kahe aastaga 15 protsendini, aga märkis, et liiga tugevad kärped võivad ohustada riigi makromajanduslikku stabiilsust.