Probleemi juured peituvad alkoholitootjate sõnul alkoholiaktsiisi kõrges tasemes, sest madalama aktsiisiga riikidest saab pudeli odavamalt kätte, vahendas ERRi uudisteportaal "Aktuaalset kaamerat".

"Piirikaubanduse temaatika, mis on viimase viie-kuue kuuga saanud väga suure hoo sisse Valka-Ikla poole peal, on kasvanud niivõrd suureks ja näitab nii suurt kasvutrendi, et tänase loogikaga Eesti pandisüsteem pikalt ei püsi," selgitas Eesti Pandipakendi tegevjuht Rauno Raal.

Tavatarbija jaoks tähendab muudatus seda, et edaspidi ei saa enam taaraautomaatidesse tagastada Eestist pärit lahja alkoholi pakendeid, mis on ostetud välismaalt või taxfree tsoonidest. Tootjatel tuleb aga tulevaks aastaks sildid ja purkide kujundused ümber teha.

Teine küsimus on alkoholitootjate poolt vaadatuna see, et kui Eesti ja välisturgudele minevate jookide märgistus on erinev, siis võivad väiksemad sortimendid poodidest kaduda.

"Kui me tühje purke tellime, siis miinimumkogus, mida saame, on 300 000 ühikut. Väga paljude artiklite puhul on küsimärgiga see, kas me suudame aastas 300 000 ühikut antud ühte toodet müüa. See ongi probleem," rääkis A. Le Coqi juhataja Tarmo Noop.