Kütuseveo kahtlusega veokeid on maksu- ja tolliamet aktiivsemalt kontrollinud selle aasta algusest, kuna aina enam hakkas Lätis tankimas käima haagiseta ja kaubata veokeid.

Kütusepaagis olev kütus vabastatakse aktsiisist üksnes rahvusvahelisel kaubaveol – see tähendab kaubaveo toimumist vähemalt ühel suunal.

Kui veok väljub Eestist ja siseneb riiki haagiseta või tühja kaubaruumiga, siis ei ole tegemist rahvusvahelise kaubaveoga ning kütust aktsiisist ei vabastata.

Kuigi Lätis toodud kütus on eelnevalt välisriigis aktsiisiga juba maksustatud, näeb seadus ette, et sellelt tuleb deklareerida ja tasuda aktsiis ka Eestis.

Maksuametist öeldi ERR-ile, et kütuse toomine sellisena ei ole massiline ja ameti hinnangul on esmased kontrollid sellist tegevust selgelt pidurdanud.

Siiski on mõned veokijuhid piiri lähistel tollile silma hakanud ja rahaliselt endale näppu lõiganud. Tänavu aprillis pidasid ametnikud Ikla-Pärnu maanteel kinni haagiseta veoki, mille juht tunnistas, et tuli Lätist ja tankis seal üle 700 liitri diislikütust, mille tõestuseks olid tal alles ka kviitungid.

Tolliametnikud, olles seisukohal, et sel moel kütust aktsiisivabalt Eestisse tuua ei saa, koostasid kohapeal aktsiisideklaratsiooni, mille juht allkirjastas ja võttis endale aktsiisikohustuse summas 350 eurot.