Samas teenivad SLK-le laevu ja äripindu rentivad Leedo firmad kasumit ning toetavad võimuparteisid, kirjutab Eesti Päevaleht.

Näiteks Leedo firma Holostovi Kinnisvarahaldus rendib SLK-le Kuressaares kontoripinda ning parvlaeva St Ola. SLK maksis firmale mullu 15,5 miljonit krooni.

Holostovi Kinnisvarahaldus on viimasel kolmel aastal teeninud ligi 50 miljonit krooni, Leedo on selle aja jooksul võtnud firmast 18 miljonit krooni dividende. Firma jaotamata kasumi real seisab 38,9 miljonit krooni.

Lisaks sellele on Leedol firma Saare Finants, mis rendib SLK-le parvlaevu Scania, Regula ja Ofelia. Mullu maksis SLK Saare Finantsile üle 25 miljoni krooni. Saare Finants on viimasel kolmel aastal teeninud ligi 36 miljonit krooni kasumit. Selles on jaotamata kasumit 34,5 miljonit krooni.

Nelja Leedo firma laeva eest ning Taanist renditava laeva Viire eest maksis SLK eelmisel aastal renti ligi 38 miljonit krooni. Rendisumma on mõne aastaga peaaegu kahekordistunud.

Leedolt ei õnnestunud eile kommentaari saada. SLK nõukogu esimees Aivar Jõgi ütles, et rendisumma suurenes, kui liinile toodi St Ola.

Jõgi ütles, et kõiki SLK rendimakseid on võrrelnud rahvusvahelised audiitorid. “Nende hinnangul on need kas turul valitsevas määras või alla selle.”

Leedo firma Saare Finants rahastas 2003. aastal enam kui poole miljoni krooniga Keskerakonda. Selle tulemusega oli ta Tallink Grupi, Falcki ja mitme ehitusfirma kõrval üks Keskerakonna suuremaid rahastajaid. Saare Finants andis 200 000 krooni ka Reformierakonnale.