Leedu kaotab olulisimat ressurssi Balti riikide ühise tuumajaama asukohana – väljaõppinud ja kogenud töötajaid. Ignalina endine osakonnajuhataja Oleg Davidjuk on kogunud üle 200 Leedu tuumaspetsi avalduse tööle asumiseks Valgevene tuumajama, kirjutab Leedu Delfi.

Asjatundjate kiire lahkumise põhjustab asjaolu, et leedulased andsid Ignalina tuumajaama sulgemistööd Venemaa ettevõtjate kätte, kes meelitavad Leedu tuumaspetse tööle nende poolt rajatavasse ettevõtetesse väljaspool Leedut.

Kui Leedu asus 2005. aastal Ignalina tuumajaama sulgema, sõlmis ta jäätmehoidlate lepingu Saksamaa konsortsiumiga Nukem. Sellele järgnesid Valgevenes ja Balti riikides tegutseva fondi Livonia protestid, kes ei soovinud näha Valgevene piiri lähedal ohtlikke objekte.

Leedu teleajakirjanikud avaldasid siis, et fondi juhitakse hoopis Kaliningradist ja seotult Balti riikidesse ülikriitiliselt suhtuva Kremli endise propagandamehe Modest Koleroviga.

Hoidlate ehitamine takerdus ja hakkas püstitatud graafikust maha jääma.

Mõned aastad tagasi aga ostis Nukemi Venemaa riiklikule tuumaenergeetikaettevõttele Rosatom kuuluv Atomstroieksport, mis ehitab konkureerivat Kaliningradi tuumajaama ja märtsis sõlmib lepingu Valgevene tuumajaama ehitamiseks.