Valgevenes, Ostrovetsi linna lähedale ehitatav tuumajaam asub Leedu piirist 50 kilomeetri kaugusel ja energeetikaminister Rokas Masiulise sõnul on tegu rahvusvahelisi nõudeid rikkuva ja ebakvaliteetse ehitisega, mis kujutab endast ohtu tuumaõnnetuseks. "Oleme Valgevene poole pöördunud paljude küsimustega, millele me pole ühtegi vastust saanud. Oleme väga mures tuumajaama ehituskvaliteedi pärast," ütles Masiulis. "Õnnetuse korral jäävad ohuraadiusesse ka Läti ja Poola, kuid kui suuremaks raadiuseks lugeda 1000 kilomeetrit, ulatub see isegi Rootsini, Eestist rääkimata."

Kuigi Eesti pole juba väga pikka aega ostnud elektrit kolmandatest riikidest ning ei plaani seda ka tulevikus teha, toetab Masiulise sõnul Eesti esimesena Leedu algatust mitte osta Valgevene "musta" tuumaelektrit. Sellekohase kinnituse sai Masiulis nimelt hiljaaegu Eestit külastades majandus-ja taristuministri Kristen Michali käest.

"Eesti positsioon on olnud, et tagamaks võrdsed konkurentsitingimused Euroopa Liidu tootjatele, tuleks kehtestada kolmandate riikide importelektrile tariifid. Tänane reaalsus on, et näiteks Venemaa või Valgevene kauplejad ei järgi samu nõudeid tootmisele nagu ootame meie oma tootjatelt. See puudutab nii keskkonnanõudeid, tuumaohutust kui turukorraldust. Kõik kokku moonutab meie avatud energiaturgu ja halvendab võimalust võrdsetel alustel konkureerida, mistõttu peamegi Balti ja Põhjamaade koos otsima võimalusi turu korrektse toimimise tagamiseks," kommenteeris Michal Ärilehele.

Masiulise sõnul oleks vaja saada samasuguseid kinnitusi ka Lätilt ja Poolalt. Leedukad ise on enda kaua aega kavandatud Visaginase tuumajaama projekti nö sahtlisse lükanud, sest Masiulise sõnul tuumaenergia müügiks on aeg praegu ebasoodne. "Kuna Eesti energiaturul toimub nagunii ületootmine, on mõistetav, miks eestlased ei olnud Visaginase projektist niivõrd huvitatud. Leedul on aga vajadus lisaenergia olemasoluks."

Ajakirjaniku reisikulud Leetu tasus Euroopa Komisjon.