Leedust munasid importiva hulgifirma Kardemon juhataja Kalju Voogne sõnul tekitab munade ületootmine probleeme kogu Euroopas, kirjutab Postimees.

“Euroopa Liidu laienemisest lootsid uute liikmesriikide tootjad senisest suuremat turgu, kuid enne 1. maid jõudis Holland Lääne-Euroopa munadega üle ujutada,” rääkis Voogne. Ta lisas, et nii Euroopas kui ka Eestis on hakatud vähem mune tarbima.

Voogne sõnul on imelik, et munade hind poodides pole kukkunud. “Hulgihinnad on langenud juba viiendiku võrra, 70–80 sendini,” ütles Voogne. Et vältida kodumaise munatööstuse krahhi, tuleks tema sõnul munade maaletoomine lõpetada.

Munaimport on iga aastaga sundinud Eesti tootjad oma munatootmist kärpima. Kui 1996. aastal toodeti veel üle 300 miljoni muna aastas, siis mullu ligi kolmandiku võrra vähem. Leedust ja Lätist jõuab eestlaste toidulauale ligi 100 miljonit muna aastas. Kui enam kui viis aastat tagasi alanud Balti munasõda sundis Eesti tootjaid suisa kanu tapma, siis viimastel aastatel olukord tasakaalustus.

Tänavu kevadel kasvas aga munaimport taas plahvatuslikult, sest Leedu tootjatel luhtus ambitsioonikas plaan hakata mune eksportima Lääne-Euroopasse ning seetõttu üritatakse neist lahti saada naaberriikides.

Leedukad pakkuvad kanamune Eesti tootjatest enam kui kolmandiku odavamalt. Kui ülepakkumine kestab pikemalt, peavad Eesti kanakasvatajad ilmselt taas kanakasvatust kokku tõmbama hakkama.