?Meil oli õnne,? mõtiskleb Rytis Šūmakaris firma edu üle. Tema on üks üheksast mehest, kes omavad Balti riikide suurimat reisikorraldajat Novatours. Tõus on olnud muljetavaldav. 2004. aasta üheksa kuuga saavutati Eestis 19% turuosa. Eelmisel aastal juba 28% ning selle aasta lõpuks tahetakse vedada juba ligi 25 000 reisijat ehk saavutada 30% turust. Topeltvõimas on firma Leedus, kus kontrollitakse lisaks reisikorraldusfirmale Novaturas ka riigi suuremaid reisibüroosid. Täpsemalt öeldes Novaturas kuulubki neile reisibüroodele.

Suve avastajad

?Õnn? on sõna, mida Šūmakaris näib lausa armastavat. Ka enda sattumist reisiärisse kirjeldab ta kui õnnelikku juhust. Ta on infotehnoloog ja nii hakkas 11 aastat tagasi ühele reisifirmale vabast ajast muude tööde kõrvalt arvutiga reklaame ja kuulutusi kujundama. ?Arvutioskus polnud tollal just eriti levinud,? meenutab ta. Ühel hetkel avastas end juba omaniku toolilt.

Juhusest üksi jääb siiski väheseks. Kui Šūmakariselt ja Novatoursi Eesti juhilt Raimondas Ušeckaselt uurida, mis siis nende kiire edu taga on, kasutavad mõlemad mehed sõna ?taustatöö.? 2004. aasta kevadel Eestisse saabudes rääkisid kõik neile, et eestlased ei armasta suvel reisida, et õige aeg on ikka sügis ja talv. Mehed tegid uuringuid, kogusid materjale ja jõudsid järeldusele, et eestlased tahavad suvel reisida küll. Ainult ei pakuta eriti midagi.

Nii oligi suvehooaeg 2004 Novatoursi avalöögiks. ?Võib öelda, et meie avastasime suve,? mainib tegevjuht Raimondas Ušeckas tagasihoidlikult. Nüüd võtavad suvekuud juba talve üle. Oma väljendites on nii tegevjuht Ušeckas kui ka omanike poolt Eesti äri üle vaatavad Rytis Šūmakaris ja Vidas Paliunas äärmiselt tagasihoidlikud. Võiks isegi öelda ebaleedulikult vaoshoitud. Ei õhku neist suure äri suurt joont ega suuri sõnu. Ei taha nad ennast tituleerida parimateks. Tekib mulje pigem põhjalikest töömeestest kui reisiäri suurtest bossidest.

Ometi ei piirdu ambitsioonid ainult Balti riikidega. Novaturas valmistub suureks hüppeks: sisenemiseks ?vanadele? turgudele, kui kasutada meeste endi sõnastust. ?Teeme uuringuid Taanis ja Soomes,? ütleb Šūmakaris, aga see on ka kõik, mida ta uute sihtkohtade osas öelda tahab.

Kui leedulaste puhul võib veel kasutada sõnu ?kohalik firma?, siis enamus muudest suurematest reisifirmadest tulevad hoopis eksootilisematelt maadelt. Hispaania ärimeestele kuuluv Horizon Travel. Selle järel Egiptuse ettevõtja Emad Faek Azisi omanduses Marhaba Tours ning samuti egiptlastele kuuluv Top Tours.

Wris Tours häving

Viimane tõsisem liigutus Eesti reisiturul oligi Top Toursi tulemine, saadetud paraja skandaaliga. Päevapealt Marhabast vallandatud tegevjuhti Epp Rääbist süüdistati rahakantimises ning konkureeriva reisikorraldaja asutamises. See konkureerija oligi Top Tours. Lõplikku lahendust tülile veel pole ? kohtuprotsess kestab. Top Toursi tegevjuht, mõni kuu tagasi Eestisse saabunud Ahmed Sabry Mohammed Hassanein Nassr Ibrahim sellest tülist rääkida ei taha. Küll paotab ta saladust, et firma vahetab omanikke. Ametlikult ollakse Soome Inter Top Traveli tütarfirma, kuid juba on sõlmitud leping firma üleminekuks uuele omanikule. Kellele täpselt, Ibrahim veel öelda ei saa: ?Aga ta on üks Egiptuse ärimees.?

Kõigil tänastel turutegijatel on vähemalt üks ühine joon: nad on uued ehk paari aasta vanused ettevõtted. Põhjust ei ole keeruline avastada. Kauaaegse valitseja Wris Toursi pankrotistumine 2003. aasta sügisel. Ka Novatoursi juht Raimondas Ušeckas möönab, et esimese uuringu Eestisse tulemiseks tegid nad juba 2000. aastal. Turule tuldi ometi alles pärast Wris Toursi kadumist. Teine põhjus turu ümberjagamisel on Itaalia ärimehe Ernesto Preatoni Domina Traveli aeglane hääbumine paari viimase aasta jooksul. Kas ja kui kaua nende eksistents üldse veel kesta võib, konkurendid eriti kommenteerida ei taha. ?Ma arvan, et lähiajal peavad seal tulema mingid põhimõttelised otsused,? julgeb öelda Marhaba tegevjuht Sigrid Luts.

Eestlaste maitset määrab Vahemeri

?? Egiptlaste ja hispaanlaste suur roll Eesti reisitööstuses pole juhuslik. On ju Egiptus ja laiemalt Vahemere maad reisijate lemmiksihtkohtadeks. ?Ja lähitulevikus eelistused ei muutu,? sõnab Novatoursi juht Raimondas Šūmakaris. Väikeseid muutusi muidugi tuleb. Näiteks otsib Ušeckas mõnda sobivat Vahemere saart, kuhu puhkajaid vedada. ?Eestlased armastavad saari,? ütleb ta. Mehel on pikk kogemus võrdlemaks eestlaste, lätlaste ja leedukate reisiharjumusi. Ega sihtkohtades erinevusi pole, küll aga olulistes detailides. Aga neist detailidest sõltub edu, kommenteerib omanik Rytis Šūmakaris kõrvalt.

?? Näiteks eestlane ? kolme tärni hotell, lätlane ? viie tärni hotell. Eestlane ? korteri tüüpi majutus, lätlane ? hiigelhotell. Eestlane ? ööbimiskoht, rand, ekskursioon. Lätlane ? hotell, rand. Eestlane ? raha kohapeal kulutamiseks, lätlane ? raha luksuslikuks ööbimiseks. ?Eestlastel on Soome maitse,? räägib Ušeckas. Leedulaste eelistused kalduvad tema sõnul väikeste erinevustega eestlaste poole.

?? Top Toursi juht Sabry Ibrahim, kes ise palju-palju aastaid Saksamaal reisiäri teinud, toob puhkajate reisiharjumuste taustaks kaks peamist põhjust ? rahakott ja kogemused. Siinne rahakott pole veel nii paks, et sakslaste kombel Lõuna-Ameerikasse või Aasiasse tuuritada. Kui Saksamaal müüakse massiivselt Kuubat või Vietnami, siis siin on ikka Vahemere lõunakallas, idakallas või heal juhul põhjakallas. Puhkuski võetakse pigem üheks kui kaheks nädalaks. ?Kõigepealt meri, siis šoppamine, siis kultuuriväärtused,? kirjeldab Ibrahim kohalike maitset.

?? Ainult Top Toursi juhid teevad konkurentide kirjeldustesse väikeseid korrektuure. Ilmselt on siin põhjus ka selles, et nemad on ennast suunanud rohkem suuremate sissetulekutega klientide poole. ?Meie reisijad eelistavad ikka korralikku hotelli ja korralikku lennufirmat,? räägib tegevjuht Sigrid Luts.

Domina muutub

?? Domina World Traveli juht Ulvi Tüllinen räägib, et firma on strateegilises murdepunktis. Reisikorraldaja ollakse ka edaspidi, kuid üha rohkem on ettevõtte muutumas ka reisibürooks. Kunagi tänu Egiptusele suurimaks tegijaks kasvanud Domina otsib aktiivselt uusi reisisuundi. Tüllinen rõhutab talviseid kaugsihtkohti, suviseid Kreetat või Hispaaniat. ?Pole enam supermarket, pigem saame reisibutiigiks,? ütleb Domina juht Tüllinen.

Firmad

Novatours

Omanik: UAB Novaturas kuulub üheksas osas Leedu reisibüroodele.

Käive 2004 (9 kuud): 49,2 mln kr

Kasum 2004: 1,2 mln kr

Reisijate arv 2005: 21 000

Peamised sihtkohad: Türgi, Tuneesia, Egiptus

Horizon Travel

Omanikud: Francisco Miguel Gomez, Jaime Baelo Esteban, Fernando Canizares Navarro, Cinzia Siig

Käive 2004: 71,7 mln kr

Kasum 2004: 1,8 mln kr

Reisijate arv 2005: 13 000

Peamised sihtkohad: Hispaania, Kreeka, Dubai

Marhaba

Omanikud: Emad Faek Azis (80%), Essam Mahmoud (20%)

Käive 2004: 35,7 mln kr

Kasum 2004: -0,9 mln kr

Reisijate arv 2005: 6533

Peamised sihtkohad: Egiptus, Kreeta, Portugal

Top Tours

Omanik: Inter Top Travel OY

Käive 2004: 16,2 mln kr

Kasum 2004: 0,2 mln kr

Reisijate arv 2005: 11 757

Peamised sihtkohad: Egiptus, Dubai, Itaalia

Märkus: 2005. aasta andmed pole kättesaadavad, samas tõi just eelmine aasta reisikorraldamise turule olulisi muudatusi.