Elektrijaama rajab AS Alternatiivenergia Grupp, mille üks omanikke Avo Tamm loodab vee üles paisutada ning seadmeid testima hakata novembri algusest. Tööle hakkab elektrijaam järgmise aasta 1. jaanuarist ning pärast seda katab jaam terve Leevi asula energiavajaduse.

'Leevi alajaama keskmine koormus on 70-80 kilovatti, mis tähendab, et osa meie elektrit läheb kaugemale ka," rehkendas Tamm, kelle sõnutsi on elektrijaama maksimaalvõimus 200 kW. Jõest endast võib Tamme sõnul kätte saada 30-400 kilovatti, kuid neljasajalist võimsust on vaid mõned nädalad.

'Kahesajalist võimsust on 30 protsenti ajast, seejärel aga kukub see vaikselt 40-50 kilovatini,' ütles Tamm ajalehele Koit. Vastavalt veehulgale on töös üks kuni neli turbiini, mis Alternatiivenergia Grupp on valmistanud põhiliselt omal jõul.

'Soomest pärineb vaid juhtaparaat ja propellerikomplekt, korpus, imitorud, generaatorid ja automaatika on aga tehtud Eestis," selgitas Tamm, kelle veendumuse kohaselt omavalmistatud turbiinid projekti välja veavadki. Turbiinide tasuvusaeg on viis-kuus aastat. Ühe turbiini omahind tuleb 400.000 krooni ringis, välismaised oleksid maksnud kolm korda enam.

Elektrijaam läheb maksma pisut üle kolme miljoni krooni, millest Alternatiivenergia Grupi omaosalus on 33 protsenti. 'Elektrijaam veab välja isegi väga halval aastal nagu tänavu, mil sademeid siinses piirkonnas peaaegu ei olnud,' uskus Tamm, kelle tõdemusel lubab kilovati eest saadav kroon mõelda ka uute elektrijaamade tegemisele. "89 sendiga oli asi väga piiri peal," tunnistas Tamm.

Elektrijaama rajamiseks ei saanud Alternatiivenergia Grupp Põlvamaa keskkonnateenistuselt muidu luba, kui pidi tellima kalauuringu ning rajama nelja aasta jooksul kalatrepi või -tee.

'Leevi koha peal oli jõgi ummistatud aastaid ning kala ei pääsenud sealt kunagi läbi,' mainis Tamm, kes sellegipoolest tahab järgmiseks sügiseks rajada kaladele loodusliku, väikest jõge meenutava tee.

Alternatiivenergia Grupp plaanib järgmised hüdroelektrijaamad rajada Navesti ja Pärnu jõele.