USA keskpank (Fed) vahetab harva juhti, 18,5 aastat seda ametit pidanud Alan Greenspan, kes 1. veebruaril loovutas koha Ben Bernankele, oli pärast sõda selles ametis alles seitsmes ja pole siis ime, et kõiki neid on hakatud pidama asendamatuks.

79aastane Greenspan pole erand, ta on tulnud oma ametiga hiilgavalt toime ja pälvinud ülivõrdelisi epiteete - 2000. aastal avaldas Bob Woodward temast raamatu "Maestro", sealtpeale on see hüüdnimi temast lahutamatu; Greenspanist on saanud tegelane populaarses telesarjas "Simpsonid" ning Inglise kuninganna Elizabeth II on löönud ta Briti impeeriumi rüütelkonna rüütliks.

Aga legendiks ei sünnita, selleks saadakse: Greenspani algus Fedi juhina ei olnud põrmugi lihtne, sest ka temal tuli 1987. aastal välja vahetada tollane "asendamatu" Paul Volcker ja kui president Ronald Reagan nimetas Greenspani USA rahamaailma kõige mõjuvõimsamale kohale, ei teadnud turud, mida temast arvata - aktsiad nõksatasid allapoole ja obligatsioonid läksid viie aasta madalseisu.

Kahe kuu pärast tuli tõeline eksam, kui börsil vallandus krahh, mis ähvardas viia majanduse pikaajalisse langusesse; kahe kiire abinõuga suutis Greenspan selle ära hoida - ta langetas intresse ega lasknud dollaril nõrgeneda, turgudel tekkis usaldus ja majandus oli päästetud.