Möödunud nädalal kirjutas Saaremaal koorekomme tootva Viru Kaubanduse omanik advokaat Maksim Greinoman Põhja politseiprefektuurile Kaubamaja kontserni ettevõtete kohta kuriteoteated, väites, et kauplustes rikutakse ettevõtte autoriõigusi.

„Tallinna Kaubamaja ja Selveri keti poed on hakanud müüma teise tootja teise retsepti järgi toodetud tooteid meie kaubamärgiga,” ütles Viru Kaubanduse juhatuse liige Urmas Velleste. Tema sõnul on lettidel küll AS-i Cautes toodetud kommid nimega Lehmakomm, hinnasiltidel ja tšekkidel nimetatakse toodet aga Lehmakeseks.

Legendaarse toote 1997. aastal kaubamärgina registreerinud ettevõtte esindaja sõnul on selline käitumine suisa kuritahtlik, mille eest tuleb firma võtta kriminaalvastutusele. Ettevõte kavatseb oma õiguste eest võidelda kohtuni välja ja nõuda müüjailt välja ka kahjutasu.

Mees lisas, et avastas rikkumise augusti alguses ning võttis sel teemal ühendust nii Kaubamaja kontserni juhi Raul Puusepa kui ka Selveri keti juhi Iivi Saarega, samuti on teavitatud ostujuhte. Mingit vastust pole firma aga saanud.

Tallinna Kaubamaja Toidumaailma juhataja Kadri Aguraiuja vaidleb sellele väitele vastu: „Oleme temaga suhelnud kuid. Ta ei ole sellest siiamaani meile sõnagi öelnud.”

Tema sõnul on Kaubamaja Lehmakese müügist huvitatud, paraku ei ole kaup vaatamata Viru Kaubanduse lubadustele kauplusesse jõudnud. „Nüüd, kui ütlesime, et meil ei ole enam aega teie komme oodata, pöördus tema politseisse. See tundub pahatahtlik kättemaks praegu,” rääkis Aguraiuja. „Meil on kahju. Tunnistame oma viga, meil on tõesti hinnasildil sõna Lehmake ja me ei teadnud, et nimetus on registreeritud. Tegu on inimliku eksitusega ja me palume selle pärast vabandust,” lausus ta ja kinnitas, et nende müügiinimesed parandasid vea kohe, kui sellest kuulsid.

Osakonnajuhataja põhjendas teadmatust sellega, et Kaubamajas on müügil tuhandeid kaubaartikleid ja firma ei jõua iga nimetuse kohta näpuga järge ajada.

Polnud sihilik tegu

Kahjunõudeks ei ole õige Lehmakese tootjal tema hinnangul aga õigust, sest kaup ise kandis õiget nime, pisikestel siltidel aga kasutatakse tihtipeale lühendeid. „Tegemist ei ole sihiliku tarbija petmise ja nende kaubamärgi kuritarvitamisega. See ei tohiks olla põhjuseks meie vastu mingi sanktsiooni esitamisel,” ütles Aguraiuja.

Viru Kaubandus, mis taaskäivitas Lehmakese kommide tootmise kevadel, müüb oma toodet suurematele hulgimüügifirmadele, kes neid siis edasi turustavad. Praegu on läbirääkimised pooleli R-Kioski ja Stockmanniga.

Kriminaalmenetlust ei alustatud

•• Põhja politseiprefektuur otsustas Lehmakese kommide tootja Viru Kaubanduse kaebuste alusel Tallinna Kaubamaja ja Selveri vastu kriminaalmenetlust mitte alustada ja edastas küsimuse hoopis tarbijakaitseametile.

•• Kuigi kommitootja hinnangul on kauplused oma hinnasiltidel nime Lehmake kasutades nende autoriõigust rikkunud, leidis politsei, et selles puudub kuriteo koosseis.

•• „Kaupade müümisel tuleb lähtuda märgistusele kehtivatest nõuetest. Kas tegemist on rikkumisega või mitte, ei saa üheselt väita, ilma et me oleksime näinud konkreetse toote märgistust ja muid asjasse puutuvaid dokumente,” ütles tarbijakaitseameti avalike suhete juht Hanna Turetski ja kinnitas, et amet asub asja uurima.

•• Viru Kaubandusel on kaebusi aga ka teiste kaubanduskettide vastu. Nii on politseile esitamiseks juba valmis avaldused Grossi ja Prisma kauplusekettide vastu, kes müüvad Ukrainas toodetud komme, mille pakendile on nimeks märgitud Lehmake.