"Jah, me oleme sunnitud Tartu tehase juuli lõpu seisuga erinevatel põhjustel sulgema. See on selline väiksem tootmisüksus, paarikümne töötajaga, pool-käsitööline," kinnitas Leiburi tegevjuht Asso Lankots Ärilehele. Tehase sulgemise tähtaeg on 31. juuli.

Lankotsa sõnul on kõikidele töötajatele pakutud võimalust asuda tööle kas Tallinnasse Leiburi tehasesse või külmutatud pagaritoodete tootmisüksusesse Sauel. "Nende kahe tehase peale on täpselt selline arv kohti olemas, et kõik inimesed kui nad soovivad, siis saaksid tööd jätkata, aga siis juba teises asukohas," selgitas Lankots.

Lankots möönis, et see eeldab inimese enda otsust ja valmisolekut teises linnas tööle asuda ning seda, et nad on võimelised sellise elukorralduse muutusega toime tulema. 

Tartu Leiburi tehase sulgemise otsuse taga on ettevõtte Soome emafirma Vaasan Group Oy, mille tootmis- ja planeerimisstrateegia ei näinud Tartu väiksel tootmisüksusel pikas perspektiivis enam kohta. "Tootmisüksused on Vaasan Groupil üldiselt suuremad ja automatiseeritud ning selline väike üksus ei mahtunud paraku enam suurde pilti ära," selgitas Lankots. 

Ka Leiburil tervikuna Lankotsi sõnul väga hästi ei lähe, kuna leiba süüakse järjest vähem. Lähiajal uusi koondamisi siiski karta ei ole, kuna Tallinna tehas on emafirma jaoks siin regioonis üks kesksemaid ning teenindab lisaks Eesti turule ka Soomet, Lätit ja Leedut.

Leiburi mulluseid majandustulemusi Lankots veel avalikustada ei soovinud, kuid märkis, et käibe kasvu kindlasti lähiajal oodata ei ole ning ka tulevikus tuleb kindlasti säästlikumalt majandada. 

Leivaturul keeruline seis

Olukord Eesti leivaturul on hetkel tervikuna keeruline - vaba tootmisvõimsust on kordades rohkem kui kodumaine nõudlus seda katta suudab ning kuna pagaritooted on oma olemuselt väga lokaalne kaup, siis puuduvad ka suuremad ekspordi väljavaated. 

"Ka kvaliteet ei vasta enam tarbija ootustele. Mitte, et tooted halvad oleks, aga inimesed ootavad teistsuguseid tooteid," selgitas Lankots. "Ühest küljest nagu toota võiks, võimsusi on kõvasti, aga see võimsus, mis vaba on, ei vasta enam ootustele."

Selle tootmisvõimsusega, mis Eestis olemas on võiks Lankotsi sõnul kaks korda nii palju leiba-saia toota, kuid nõudlus seda tüüpi toodete järele, mida meie tehnikapark toota suudab, see on pigem kiires languses.

Lisaks sellele, et oleks vaja investeeringuid uude tehnoloogiasse tuleks Lankotsi sõnul ka laiemalt üldse aru saada, kuhu turg liikumas on. "See ei ole ainult selline tootmispõhine harjutus, see on juba rohkem ärimudelite küsimus," lisas ta. 

Leiburis kokku töötab eelmise kuu lõpu seisuga täpselt 300 inimest. 

Ka Fazer sulges tehase

Sellest, et Eesti  leivatööstusel tervikuna on rasked ajad annab märku ka see, et teine suur tootja Eestis, Fazer, teatas juba möödunud aasta alguses, et  konsolideerib oma pagaritööstuse Baltikumis ning sulgeb selle aasta kevadel oma Tallinna tehase.

Fazeri tootmine Tallinnas lõpetatati 2015. aasta aprillis ja see toob kaasa kuni 95 töötaja koondamise. Ka Fazer Grupi pagaritööstuse valdkonna juht Petri Kujala põhjendas toona Tallinna tehase sulgemist sellega, et kohalikul pagaritoodete turul on liiga palju tootmisvõimsust.

Mõlemad pagaritööstused paistavad olevat ühel nõul, et pagaritööstuse turul väheneb pakendatud leivatoodete tarbimine aastast aastasse, samas kasvab küpsetuspunktides värskelt ja kohapeal ahjus küpsetatud pagaritoodete turg.