"Me ei pane ettevõtet kinni, me anname võimaluse kuue kuu jooksul asjad ümber teha ja tulla kasvõi homme meie juurde korrektsete dokumentidega ja siis saavad nad taastada oma sertifikaadi," selgitas Telve täna pärastlõunal toimunud pressikonverentsil.

Lennufirma üks omanikest Allan Soll pidi Telve sõnul otsusest teadlik olema ja see ei saanud talle üllatusena tulla. Täna hommikul väitis Soll mitmel pool meedias, et lennuameti otsus tuli neile üllatusena. Telve kinnitusel oli Avies teadlik otsusest ja tagajärgedest.

“Soll keeldus hommikusel kohtumisel teadet vastu võtmast ja otsusele allkirja ei andnud, küll aga võtsid nad otsuse lisa kaasa, kus olid kõik puudused kirjas,” lisas Telve.

Lennuamet tuvastas Aviesil kokku 47 puudust neljas erinevas valdkonnas. Need neli valdkonda olid vastavussseire, ohutusjuhtimissüsteem, reaalne lennutegevus ja maapealne teenindus. Tavaliselt kõrvaldatakse sellised puudused, mida amet Aviesile süüks pani, mõne nädala jooksul. Kas Avies on jätnud puudused kõrvaldamata rahapuudusel või kulude kokkuhoiuks, Telve spekuleerida ei soovinud.

Kuningas: oleme suvest saadik silma peal hoidnud

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi asekantsler Ahti Kuninga sõnul on Aviesil silma peal hoitud eelmise aasta suvest kui algas nende pankrotiprotsess. “Meie jaoks oleks muidugi kõige lihtsam kui nad puudused kõrvaldaksid ja jätkaksid korrektselt oma tegevust, aga valmistusime võimaluseks, et peame uut hanget korraldama,” selgitas Kuningas.

Hanked on Kuninga sõnul aga keerulised protsessid ning sageli nad vaidlustatakse, mistõttu võib uue teenusepakkuja leidmine viibida. “Me oleme valinud läbirääkimistega hankemeetodi ja loodan, et enne jaanipäeva on meil uus lendaja olemas. Loodetavasti saame jätkata samas mahus, sest riigieelarvest on ette nähtud ikkagi kindel summa,” lisas ta. See tähendab, et kui teenus siiski peaks kallinema, peab riik tellimuse mahtu vähendama.

Hetkel pole lendude mahtu plaanis ministeeriumil muuta, hankega tellitakse endiselt 12 lendu nädalas mõlemal - Kuressaare ja Kärdla - suunal.

Kuningas lisas, et Avies peab reisijatele raha tagasi maksma, sest ettevõte ju tegutseb. "Saan aru, et Avies on ka organiseerimas alternatiivseid transpordivõimalusi. Riik sellega ei tegele ega pea ka seda tegema," märkis ta.