„Paar-kolm aastat tagasi ei tulnudki proffide ja algajate vahe meie aktsiamängu tulemustes eriti välja, eelmisel aastal paistis see juba rohkem välja,” ütles LHV maaklertegevuse juht Alo Vallikivi LHV korraldatava traditsioonilise aktsiamängu Börsihai viimaste aastate tulemuste kohta.

Põhjused on muidugi loogilised. Kaks-kolm aastat tagasi tõusid turud mühinal ja võisid, liialdades öeldes, lausa pimesi osta – ikka kõik tõusis. Eelmisel aastal aga toimus Börsihai juba pärast Lehmani pankrotti ja suurt langust maailma aktsiaturgudel, just närvilisel šokijärgsetel nädalatel, kui turud põrkasid pidevalt üles-alla. „Siis jäi ainult 25 protsenti portfellidest mängu lõpuks pluss,” lisas Vallikivi. Mis suunas turud seekordse aktsiamängu ajal liikuda võivad, on keeruline öelda.

Maailma aktsiabörsid, sealhulgas Balti riikide turud on viimastel kuudel liikunud üha ülespoole. „Võiks öelda, et juba maikuust alates oodatakse aga ka juba korrektsiooni, et selline tõus börsidel ei ole jätkusuutlik ega peegelda majanduse reaalset seisu,” ütles Vallikivi. Aga kas see korrektsioon toimub lähiajal või kas toimub üldse, seda prognoosida ei osata. Virtuaalrahaga näidatud tulemusi ei saa aga kindlasti üle kanda päris rahaga toimuvasse börsitegevusse. „Kuigi meie mäng imiteerib reaalset investeerimist üsna täpselt, tuleb ikkagi arvestada, et tegu on virtuaalrahaga ja ilmselt kiputakse virtuaalrahaga rohkem riskima, kui seda päris rahaga tehtaks,” ütles LHV turundusjuht Andres Kask.

Reeglid

LHV Börsihai 2009

•• Investeerimist propageeriv aktsiamäng Börsihai algab 26. oktoobril ja kestab neli nädalat. Mängus toimuvad tehingud tegelikega sarnaselt, virtuaalne teenustasu tehingute pealt on ühtsuse mõttes viidud kõikidel turgudel 0,1% peale. Tehingute sisestamine toimub nagu tavapärase kauplemise puhul. Igal mängijal võib olla piiramata arv portfelle. Esimene portfell on tasuta ja iga järgmise portfelli hind on 300 krooni. Hiljem liitunutele on tingimused samad.

•• Mängu käigus on võimalik kaubelda Eesti, Läti, Leedu ja USA aktsiatega, mis vastavad LHV seatud kriteeriumidele. Mängu võitja on mängu lõpupäeva, s.o 20. novembri päeva lõpu seisuga kõige suurema turuväärtusega portfelli omanik.