"Mingil määral on USA järgmise riigipea Donald Trumpi infrastruktuurikulutuste suurendamise plaan ilmselt metallihindasid viimastel nädalatel mõjutanud, kuid suuremaks looks nende taga jääb siiski Hiina, arvestades seda, et viimane moodustab olulisemate tööstusmetallide globaalsest nõudlusest ligikaudu 50%," märkis Rebane.

Tooraineturg on käinud Hiina majandusega üsna ühte sammu, peegeldades SKP kunagise 10%+ kasvu aeglustumist tänaseks alla 7%. Majanduskasvu stabiliseerimiseks ja erasektori investeeringute aeglustumise kompenseerimiseks võeti appi madalamad intressimäärad, leevendati tingimusi kinnisvaraturul ning viimase aasta jooksul hakkas valitsus taas raha jõulisemalt ka infrastruktuuriprojektidesse suunama, mille tulemusel on hoogustunud hinnatõus kinnisvaraturul tõstnud ka metallide nõudlust ning hindu.

"Ma arvan, et võti metallide edasiste hinnatrendide puhul peitub Hiina kinnisvaraturu arengutes," ütles Rebane. "Suurlinnade ülekuumenenud kinnisvaraturgudel on kevadest alates vastumeetmeid hakatud rakendama, kuid siiani puuduvad märgid, mis viitaksid sellele, et erinevatel sammudel oleks olnud märkimisväärset negatiivset mõju hindadele, müügile või investeeringutele. Et pidu kinnisvarasektoris päris üle käte ei läheks ning mulli lõhkemisel kogu majandus kraavi ei vajuks, jätkab valitsus tõenäoliselt turu ettevaatlikku jahutamist."