Leedu meedia andmetel tunneb LHV Group huvi nii Finasta investeerimispanga kui ka investeeringute juhtimise firma Finasta Asset Management vastu.

"LHV Groupi poolt Leedu Keskpangale dokumentide esitamine on alles esimene etapp kogu protsessis. Kui Leedu Keskpank hindab, et LHV Group on sobiv Finasta võimaliku aktsionärina, siis järgneb sellele põhjalikum due diligence, hinna ja tingimuste üle läbirääkimine. Seni ei ole me ühtegi pakkumist Finasta ostmiseks teinud. Hetkel on vara hinnata, kas ja millistel tingimustel tehing lõpule võiks jõuda," ütles LHV juhatuse esimees Erki Kilu Ärilehele.

Kui juulis sai selgeks, et Finasta ostmiseks on võimalik teha uusi pakkumisi, otsustas LHV Kilu sõnul algatada ametliku protsessi Leedu Keskpangaga, peale mida on võimalik selgitada täpsemalt Finasta ostutingimusi.

"Seega oleme alles kogu protsessi alguses ja mingit kindlat otsust ostmiseks tehtud ei ole. Väike argument kogu protsessiga edasi minna oli kindlasti Snoras Liisingu ostutehingu edukas lõpetamine augusti alguses. Müüjaks oli sama Snorase pankrotihaldur, kes ka praegu Finastat müüb," selgitas Kilu.

Tema hinnangul peaks protsessi läbimine Leedu Keskpangas kulgema edukalt. "Euroopa Liidus litsentseeritud pangana saaksime ka praegu avada Leedus panga filiaali, kuid antud juhul on küsimus teise panga aktsiate omandamises. Oluliselt keerulisem on hinnata, milliseks ja kui pikaks kujunevad läbirääkimised pankrotihalduriga võimaliku ostutehingu osas," nentis Kilu.

Keskpank vaatab LHV grupi esitatud dokumendid läbi hiljemalt 18. detsembriks. Leedu Delfi andmetel võib tähtaeg pikeneda ka kuni järgmise aasta 21. jaanuarini, juhul kui pank peab vajalikuks küsida täiendavaid andmeid, nagu tehti seda suvel EurEst Capitali puhul.

Kilu sõnul on ostmisküsimuse dokumendid keskpangale esitanud LHV üksi, kuid on huvitatud kohalikel turgudel tegutsemiseks kaasama ka kohalikke partnereid.

Augusti algul ostis konsortsium, kuhu kuuluvad LHV ja RAZFin, pankrotistunud Snorase pangale kuulunud Snoro Lizingase.

Finasta kuulub Snorase grupi firmale Finasta Holding.

Leedu meedia kirjutas juulikuus, et pärast Eesti taustaga investeerimisfirma EurEst Capital ja sellega seotud teiste investorite üle parda viskamist jõudis poolteist aastat kestnud Finasta müügiprotsess patiseisu.

"Investorid, kes soovivad osta pankrotistunud Snorase parimat pala ehk investeerimispanka Finasta, ei saa Leedu keskpangalt heakskiitu. Teised pole ostmisest jällegi huvitatud," nentis 25. juulil väljaanne eversus.lt.

Potentsiaalsete ostjatena nimetas Leedu meedia endiselt Eesti LHV panka koos Zabolis Partnersi ja Finasta juhtkonnaga (eesotsas tegevjuhi Andrius Barštyga). Portaali andmetel olid Leedu finantsringkonnad kahtleval seisukohal, kas nad kiirustavad seda võimalust kasutama, kuna Leedu keskpanga käitumine pole olnud just julgustav.

„On ebatõenäoline, et nad Leedu keskpangale taotluse esitavad. Selle sammu tulemus on ilmne," kommenteeris juulis üks analüütik. Väljaande sõnul jagasid ka teised turuosalised seda seisukohta ja olid arvamusel, et järele jäänud kosilased ootavad tõenäoliselt ära läbikukkunud müügiprotsessi lõppvaatuse ja n-ö viimase hetke pakkumise, mis annab neile võimaluse Finasta müüjalt täiendavaid eeliseid kaubelda.