Sümboliseerides ameeriklastele eelkõige uudsust ja reforme, süstib Obama USA tarbijasse usku tuleviku suhtes, mis on eeltingimuseks majanduse august välja toomisel.

Tarbijausaldus on USA-s langenud aastakümnete madalaimale tasemele, mistõttu inimesed hoiduvad kulutamast. See tähendab aga väiksemaid kasumeid ettevõtetele, mis viib suureneva töötuseni ning kinnisvaraturu jätkuvale langusele, sest inimesed ei suuda laene tasuda.

Kuigi majandus on pikemat aega olnud fundamentaalselt kreenis ning majanduslangus seda ka adekvaatselt peegeldab, on Obamal olemas võimalus süstida uut lootust ja aidata kaasa olukorra paranemisele.

Samas on makrotrendide ümberpööramine aega ja kapitali nõudev protsess, mis ei toimu ühe päevaga. Kuigi kinnisvarahinnad jätkavad veel mõnda aega langust, leidub juba üksikuid turge, kus hinnad on tõusma hakanud. Lisaks vähenevad müügis olevate majade varud ning kinnisvaraturu stabiliseerumine koos tarbijausalduse taastamisega on võtmepunktid majanduskasvu saavutamiseks.

Obama meeskond on sellele kaasa aitamiseks töötanud välja 175 miljardi dollari (2,15 triljonit krooni - toim) suuruse paketi, mis sisaldab maksutagastusi tarbijale, soodustusi töökohti loovatele ettevõtetele ning infrastruktuuri investeeringuid. Samuti kavatseb Obama keskenduda alternatiivenergia arendamisele ning tervishoiusüsteemi reformimisele, mis kõik on vajalikud, kuid kõrge eelarvedefitsiidi tingimustes riskantsed sammud.

Finantsturgudel algas aeglane paranemine juba enne presidendivalimisi, pankadevaheline usaldus on aeglaselt taastuma hakanud ning aktsiaturud oma põhjadest põrganud. Positiivne toon võib mõnda aega püsida, sest halvad makronäitajad on juba avaldatud ning turgudel valitseb lähituleviku osas väiksem määramatus. Finantsturgude pikaajalisem käekäik sõltub aga eelkõige sellest, milliseks kujuneb USA majanduse olukord järgmise aasta esimeses pooles.

Obama saab presidendiks suurepärasel hetkel, sest suur töö finantskriisi lahendamiseks on ära tehtud ning inimestele jääb meelde, et just koos Obamaga tulid muutused paremuse poole. Seega on USA 44. presidendil kõik võimalused, et süvendada inimeste seas reformimeelsust ning saada jänkide poolt armastatud presidendiks.