2016. aasta alguses Nitroferdis töö seisab, kuid Töötukassa Ida-Virumaa osakonna juhataja Anneki Teelahkile on teada, et ettevõte on ligi 70 koondatut uuesti tööle võtnud. Seda siis selleks, et sealset territooriumi ja ettevõtte vara korras hoida.

See, kas tehases töö veel kunagi käivitub, on muidugi kahtlane. Seega ei pruugi nende töötajate õnn kesta igavesti.

Kokku sai koondamisteate 426 inimest. Neist 182 lasid end töötukassas arvele võtta töötuna. Tööotsijana veel lisaks 7. Tööle asumisest on töötukassale teada andund 24 inimest, kuid teatamine ei ole kohustuslik. 18. jaanuari seisuga on arvel veel 158 inimest. Neist 59 tulid töötukassasse detsembris, 3 on tulnud jaanuaris. Oktoobrist alates on arvel 43 ning novembris lisandus 44 Nitroferdi töötajat.

Töötuskindlustushüvitist saab siiani 156 inimest. Töölepingud lõppesid ettevõtte töötajatel perioodil 1. september kuni 31. oktoober.

„Ma ei välistaks seega, et Nitroferdi inimesi tuleb meile arvele veel. Viimased, kes teate said, on seni elanud koondamishüvitisest," ütles Teelahk.

Töötukassa hakkas Nitroferdi inimestega tegelema veel enne, kui nad koondamisteated kätte olid saanud. Pakuti karjäärinõustamise teenust, sest üks-ühele sama tööd ei ole piirkonnas pakkuda.

„Suur osa koondatutest on ümberõppel. Paljud ei oska eesti keelt ja nad küsisid, kas selle õppeks ei ole juba liiga hilja. Ütlesime, et ei ole ning mitmed inimesed asusidki keelt õppima. Lisaks huvitab inimesi arvutiõpe. Koostöös karjäärinõustajaga on püütud leida vastust küsimusele, mida inimene veel teha oskab," selgitas Teelahk.

Tema sõnul ei ole Nitroferdi töötajad Ida-Virumaalt ära läinud. Kui, siis üksikud. Loodetakse tööd leida siiski kodukandis.

2015. aasta 31. detsembri seisuga oli töötukassa Ida-Virumaa osakonnas arvel 6540 töötut. Eestis oli kokku 29 774 tööta inimest.

„Praegu raskel ajal tuleb meil igal nädalal 350 uut klienti," ütles Teelahk.