Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski ütles eile õhtul tehtud avalduses, et alkoholitootjate majanduslikud huvid ei kaalu kuidagi üles Eesti inimeste tervist.

"Ma mõistan alkoholitootjaid oma erihuvi eest seismisel, ent olen kindlal veendumusel, et alkoholitootjate majanduslikud huvid ei kaalu kuidagi üles Eesti inimeste tervist. Sektor, mis teenib kasumit Eesti inimeste tapmise pealt, peab seda mõistma," leidis Ossinovski.

Kui jutt oleks tubakast, siis olek Ligi sõnul Ossinovski sammud arusaadavamad. "Tolles on rohkem sõltuvust ja tapvat saasta ilma reaalse kokkuleppeta tootja ja kannataja vahel. Alkoholi puhul nii ühepoolset suhet pole, enamus tarbimist on vabatahtlik, keskmisena suurevõitu, ent meil ja karmilt piiravas Soomes ühesugune," leidis Ligi oma Facebooki postituses.

Ligi hinnangul ei saa alkopoliitika ei saa olla tootja süüdistamine, kui ise karske eiolda ja raha kasseeritakse. "Ta peab kujundama hoiakuid, keskenduma riskigruppidele ja ei pea uusi kaubamärke salastades garanteerima turgu vanadele."

"Haiguse puhangut ju pole, mis peaks tingima poliitikapuhangu. Pigem on kultuur settinud kuhugi, kus täpsetele valikutele keskenduda teame. Kirvest on soovimatuid kõrvalmõjusid rohkem kui tarbimise vähenemist," leidis Ligi.

Ligi pakkumine oleks vältida nii paha ja tuntud alkoholi kampaanialikku demoniseerimist kui ka uute, veel sagedamini veel mõnusamalt pilves olemise viiside, idealiseerimist.