Jordaania hoiaks peale elektrijaama valmimist iga-aastaselt kokku kuni 300 miljonit dollarit, mis seni on kulunud masuudi ja diiselkütuse impordiks. Samuti saab elektrijaama ehitamisel tööd 3500 inimsest ja jaama käivitudes luuakse 1200 uut töökohta, teatas Jordaania uudisteagentuur Petra.

Ensour kiitis Eesti huvi Jordaaniasse investeerimise suhtes ja lisas, et kuningriik on turvaline ja stabiilne, võimaldades igaühel riiki investeerida, lisaks meelitab selle geograafiline asupaik investeeringuid ligi üle maailma.

Ligi ütles, et projekti edukas elluviimine on Eestile äärmiselt oluline, lisades, et Jordaaniale toob see kaasa nii sotsiaalset kui ka majanduslikku kasu.

Ta sõnas, et Eesti on lokaalse ja regionaalse nõudluse rahuldamaks põlevkivist elektrit tootnud rohkem kui 100 aastat.

Süüria kriisi kohta märkis Ligi, et Eesti teeb koostööd Euroopa Liiduga, aitamaks Jordaanial lahendada suure hulga Süüria põgenike majutamisega seotud väljakutseid.

Jordaanias põlevkivielektrijaama projekti arendav ja emaettevõtte kaudu osaliselt Eesti Energiale kuuluv Attarat Power Company (APCO) sõlmis detsembris eelkokkulepped elektrijaama ehitaja ja 1,4 miljardi dollarise projekti rahastajatega ning tegi ka ettepaneku Jordaania valitsusele alustada läbirääkimisi elektri ostu-müügi lepingu üle.

Geoloogiliste uuringute kohaselt on Jordaanias ühed maailma suurimad põlevkivivarud, ulatudes 40-70 miljardi tonnini. Praegu toodab Jordaania suure osa elektrist diiselkütusest ja kütteõlist, mis teeb sealse elektri hinnaks 180 eurot megavatt-tunni kohta, olles näiteks Eesti elektrihinnast ligi viis korda kõrgem.

APCO projekti kohaselt planeeritav elektrijaam oleks Jordaania esimene põlevkivielektrijaam ja asuks Attarat um-Ghudranis.