Ligi rääkis teisipäeval rahandusministeeriumis toimunud pressikonverentsil ajakirjanikele, et rõhutada tuleb, et selle summa puhul on tegemist garantiiga, teatas BNS.

Rahandusministri sõnul on Iirimaa abipaketi maksumus umbes 80-90 miljardit eurot ning paketi põhilistes tingimustes on kokku lepitud. Abipaketi rahast kaks kolmandikku tuleb tema sõnul Euroopa Liidult (EL) ja üks kolmandik Rahvusvaheliselt Valuutafondilt (IMF), EL-i rahast osa tuleb EL-i eelarvest ja osa Euroopa finantstabiilsusfondist. Lisaks veel kahepoolsed toetused euroala välistelt riikidelt nagu Suurbritannia ja Rootsi.

Ligi sõnul kehtib abipakett 2013. aastani, see koosneb eelarve otsetoetusest ja pankade likviidsusabist.

Ligi rääkis, et levinud arvamus, nagu oleks finantskriis levinud Kreekast Iirimaale, ei pea paika, kuna probleemsete riikide puhul pole suuremaid erinevusi kui Iirimaal ja Kreekal. Rahandusministri sõnul on Iirimaa majandusraskused tingitud liiga suurest finantssektorist ja kinnisvaramulli tekkest.

Soome rahandusminister Jyrki Katainen on öelnud, et finantsabi võib peale Iirimaa vaja minna ka teistel riikidel. Ligi sõnul on selles osas enim spekuleeritud Portugali teemal. Ministri hinnangul pole väga tõenäoline, et Iirimaalt levib finantskriis Portugali, kuna kahe riigi majanduse olukord on erinev. Portugalis pole probleemne pangandussektor, pealegi teeb riik suuri eelarvekärpeid, märkis ta.

Ligi sõnul püütakse abipakette vältida ning riikide raskuste erinev iseloom ei luba rääkida raskuste ülekandumisest, nakkusest või kasvajast.

EL-i rahandusministrid toetasid pühapäeval Iirimaa abipalvet ja ütlesid, et on valmis Dublini abistamiseks kasutama kevadel püsti pandud abifondi. EL-i ja euroala rahandusministrid nõustusid põhimõtteliselt kasutama 750 miljardi euro suurust fondi pärast seda, kui Iiri valitsus oli leppinud kokku ametliku abipalve koostamiseks.

Ligi on varem ajakirjanduses öelnud, et Iirimaa abipaketi tingimused on alles läbirääkimisel ning seega pole teada, kui palju Eesti Iiri paketis osalemiseks täpselt panustama peab. Ministri sõnul tuleb abistamise otsus ratifitseerida paralamendis, kuid ta pole otsustanud, kas abipakett on mõttekas viia riigikogu ette enne valimisi.