Eesti Päevaleht kirjutas täna, et majandusministeerium lükkas ümber kõik väited nagu oleks nende laevahange kehtetu.

Ligi sõnul midagi ümber lükatud ei ole, vaid majandus- ja kommunikatsiooniministeerium esitas lihtsalt oma põhjused, mida järelevalve oli küsinud, mitte ei lükanud midagi ümber.

"Siin ei ole tegemist ministeeriumide vaheliste vaidlustega. Ammugi mitte erakondlikke vaidlustega nagu paljudele on meeldinud seda näidata," kinnitas Ligi.

"Seda hanke järelevalve viib läbi rahandusministeeriumi osakond, kellele on delegeeritud see järelevalve teadlikult, et vältida ministeeriumide vahelisi või ka erakondade vahelisi vaidlusi teemas, mis on sügavalt tehnilised," selgitas Ligi. "Selle taga võivad olla suured kahjud, kas riigile või mõnele turuosalisele. See protsess peab olema korrektne."

Ligi sõnul riigihangete järelevalve komisjon endiselt uurib, mis olid majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi põhjused kasutada praamihankel hankevormi, mis on väga erandlik, suletud ja läbipaistmatu. "Järelevalve kontrollib, kas see oli põhjendatud," selgitas Ligi.

Protsess veel käib ja mingit lõplikku otsust veel ei ole. Ligi lisas, et üks hetk kui olukord läheb liiga keeruliseks tuleb teha ka poliitiline otsus.

"Selge on see, et Tallinna Sadama pakkumine oln rahaliselt soodsam kui Väinamere Liinide oma ja emotsionaalselt me tahame, et peale jääks soodsam pakkumine, aga sel juhul peavad kõik protseduurid olema ausalt tehtud," märkis Ligi.

Ligi lisas, et kindlasti ei ole Tallinna Sadama pakkumine soodsam 60 miljoni euro võrra nagu esialgu meediast läbi käis, kuna see summa puudutab vaid dotatsiooni, aga ei arvesta uute laevade väljaostmise kuluga. Ligi hinnangul jääb tegelik summa ilmselt kuhugi 30 ja 60 miljoni euro vahele. 

Praegu käib rahadusministri kinnitusel ametnike vahel väga avatud ja sõbralik konsultatsioon. Dokumente vaadatakse ja tehakse vajalikud parandused.

"Ma arvan küll, et me ajame ühiselt riigile kasulikku asja õiges suunas," lisas rahandusminister.