„Kreeka programmi neljanda ülevaatuse lõpetamise tingimused on lõpuks paika saanud. Parlament võttis märtsi lõpul vastu kobarseaduse, mis oli selle eelduseks ning nüüd on tähtis tõhus rakendamine,“ ütles rahandusminister Jürgen Ligi.

Uue väljamakse tingimuseks olnud seadus hõlmab muuhulgas turu liberaliseerimist, piirangute vähendamist jaekaubanduses, avaliku sektori ja tööturu reforme. Programmi neljandale ülevaatusele annavad euroala rahandusministrid lõpliku heakskiidu aprilli keskel, pärast liikmesriikide riigisiseseid protseduure.

Järgmine väljamakse Kreekale Euroopa Finantsstabiilsuse Fondist (EFSF) on kokku 8,3 miljardit eurot, mis makstakse kolmes osas – 6,3 miljardit aprillis ning vastavalt 1 ja 1 miljardit eurot juunis ja juulis, programmis seatud eeltegevuste täitmise järel.

Euroala ministrid rääkisid ka Portugali programmist, mille täitmisega on riik järjel. Järgmise ja ühtlasi viimase ülevaatuse raames arutatakse juba Portugali programmist väljumist või jätkuprogrammi vajadusi.

ELi rahandusministrite nõukogu (Ecofin) kohtumisel tutvustas Euroopa Komisjon Euroopa majanduse pikaajalise rahastamise ettepanekuid. Need hõlmavad erasektori kapitali kaasamise ja riigipoolse kaasfinantseerimise parandamist, Euroopa kapitaliturgude efektiivsemaks muutmist, väike- ja keskmiste ettevõtete rahastamise parandamist, erainvesteeringute kaasamist infrastruktuuri rahastamiseks ning seadusandliku raamistiku (ettevõtlus-, maksu- ja õiguskeskkond) kohendamist.

Ministritele tutvustati ka Komisjoni panganduse struktuurireformi ettepanekuid, mille eesmärk on finantssektori riskide vähendamine suurtele Euroopa pangandusgruppidele ühtsete tegutsemiseeskirjade kehtestamisega.

Lisaks võeti teadmiseks ELi seisukohad aprillis toimuvatel rahvusvahelistel kohtumistel ning anti ülevaade pangandusliidu I samba – pankade ühtse järelevalve – rakendamise seisust ning pangandusliidu II samba – ühtse kriisilahendusmehhanismi – läbirääkimiste lõpetamisest Euroopa Parlamendiga.