"Me ei pea euroalas oma põhimõtteid muutma, peame lihtsalt jätkama hea, realistliku ja pikaajalist tulevikku arvestava poliitikaga. Mitmes mõttes oleme euroala liikmena käitunud juba pikka aega, pikemaltki kui mitmed praegused euroala maad. Ma olen kindel et Eesti oma tugeva eelarvepoliitikaga suudab järjekindlalt täita euroala aluseks oleva stabiilsuse ja kasvu pakti tingimusi,“ sõnas Ligi.

Ligi sõnul on Eesti euroala liikmelisus sisult ja vormilt jätk Eesti senisele poliitikale. „Ei ole saladus, et 2008. aastal alanud üleilmne finantskriis tabas eriti valusalt väikesi ja avatud majandusi, sealhulgas Eestit. Pidime väga kiiresti muutuma, ettevõtted ja majapidamised pidid oma plaanid vaid mõne kuu jooksul ümber korraldama. See oleks olnud võimatu ilma tugeva eelarve ja stabiilse rahata. Eesti väljub üleilmsest kriisist tugevana tänu sellele, et meie eelarve ja rahapoliitika toetasid usaldust tuleviku vastu,“ rääkis Ligi. „Kogu Euroopa majanduse ja ühiskonna arengu eeldus on suutlikkus kohaneda muutuvate oludega. Selleks on aga vaja usaldust tuleviku vastu ning siin on väga tähtis roll madalal riigivõlal ja eelarve tasakaalul ning kindlal rahal,“ rõhutas rahandusminister.

Jürgen Ligi sõnul toetab Eesti täielikult Euroopas käimasolevaid reforme. „Majanduskriis ja selle aasta esimese poole sündmused näitavad selgelt, et me vajame Euroopa reeglite kõrvalekaldumatut täitmist kõigi liikmesriikide ja eriti euroala liikmesriikide poolt. Vajame tugevamaid reegleid ja kontrolli nende reeglite täitmise üle. Liikmesriikide eelarvepoliitika suund peab olema eelarve tasakaal või ülejääk üle majandustsükli, mis tänases maailmas tähendab aastatepikkust järjepidevat konsolideerimist. Eesti kogemus kinnitab, et eelarve puudujäägi vähendamine ja madal riigivõlg toetavad usaldust ja seeläbi ka majanduskasvu,“ rääkis rahandusminister Ligi.

Euroopa tulevikule ja euroala laienemisele keskendunud Eurokonverentsi korraldasid Eesti Pank, Euroopa Keskpank, Euroopa Komisjon ja rahandusministeerium. Täpsem info konverentsi kohta ja ettekanded on kättesaadavad Euroveebis.