Liha kokkuostuhinnad on Eestis viimase kuu jooksul tõusnud keskmiselt kümme protsenti, ütles Baltic News Service-ile Tallinna Lihatööstuse AS-i peadirektor Urmas Sannik.

Sealiha keskmine kokkuostuhind on praegu 21 krooni kilo ning kondiga veiseliha kokkuostuhind keskmiselt 22-22,5 krooni kilo, ütles Sannik. Prognoosides veiseliha kokkuostuhindade liikumist lähema kuu aja jooksul, ütles Sannik, et see võib tõusta 24-26 kroonini kilo. Samas ütles Sealihatootjate Assotsiatsiooni esimees Viktor Vilks, et tootjate jaoks ei ole liha kokkuostuhinnad sel aastal märkimisväärselt tõusnud. Lihakombinaadid käituvad erinevalt, kuid näiteks Rakvere Lihakombinaadi jaanuarikuu keskmine sealiha kokkuostuhind oli 18,2 krooni kilo, lausus ta. Vilks juhtis tähelepanu sellele, et seakasvataja jaoks on olukord väga raske - sööta pole ning loomi pole võimalik toita nii hästi kui tarvis, vastuvõetava kokkuostuhinna standardid aga on väga ranged. Vilksi sõnul puudub Eestis ühiskondlik kokkulepe, et liha sektoris teenitav kasum jaotuks proportsionaalselt. Ta nimetas näitena vastuolu, et lihatootjad töötavad alates novembrist kahjumiga, samas on liha hinnad kauplustes ometi tõusnud. Tööstuse ja lihatootjate vahelistes suhetes on küll jää hakanud sulama, oleme üritanud alustada dialoogi ka kaupmeestega, ütles Vilks. Lihakombinaatidega peetud läbirääkimiste põhjal ei ole märtsis hinnatõusu ette näha, ütles lihaühistu Viru juhatuse esimees Urmas Laht. Võib-olla tuleb mingisugune tõus aprillis, lisas ta. Lahe sõnul on tootjate jaoks lihakilo kokkuostuhinnas vajakajäämine praegu sealiha osas 3-4 krooni ning veiseliha osas ligikaudu 4-5 krooni.

Baltic News Service