“Eesti seakasvatusele, mis on praegu katastroofi-lähedases olukorras, mõjuvad Läti tollid väga negatiivselt,” ütles põllumajandusministeeriumi töötleva tööstuse ja kaubanduse osakonna juhataja asetäitja Tauno Lukas. “Ka Eesti kaalub sarnaselt Lätiga kehtestada sealiha impordi tollid kõikide maailma riikide vastu.”

Tollide kehtestamine on Lukase sõnul väga halb samm, sest Läti on üks suuremaid sealiha välisturge. “Eestis kannatavad kõik sealiha Lätti eksportijad ja tänu sellele ka tootjad, sest sealiha kokkuostu hind võib alaneda,” lisas Lukas.

“Lõppkokkuvõttes kaotab tarbija. Kui lihatööstused tõstavad marginaali mõne protsendi võrra, siis kaupmehed ei vähenda seda mingi hinna eest, et lõpphind jääks ostjasõbralikuks,” ütles Paide lihatööstuse juhatuse liige Andres Rang.

“Ma pooldan vaba konkurentsi, aga kui riik peale maksab, tuleb seda taunida,” ütles Valga lihatööstuse peadirektor Elmut Paavel. “Kardan, et need, kes enne viisid sead Lätti, hakkavad neid nüüd laudanurgas tapma ja ujutavad kohaliku turu lihaga üle,” märkis ta.